Konden de Romeinen al rekenen? Zo ja, hoe dan?

Als de Romeinen al konden rekenen, hoe deden ze dat dan met hun Romeinse cijfers.

Toegevoegd na 1 dag:
Mijn vraag is vooral: 'Hoe konden de Romeinen rekenen?'

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het Romeinse getallenstelsel was een primitief systeem waarmee rekenen nagenoeg onmogelijk was. Het werd dan over het algemeen alleen gebruikt om te noteren. Rekenen deed men op een zogenaamd rekenbord. Een steentje op de onderste lijn is 1 waard, een steentje op de tweede lijn is 10 waard, op de derde lijn 100, enz. Een steentje tussen twee lijnen krijgt de helft van de waarde van de lijn waar hij onder ligt. Dat houdt dus in dat de velden tussen de lijnen op het rekenbord respectievelijk 5, 50, 500 en 5000 waard zijn.

Bronnen:
http://www.digitaalrekenboek.nl/rekenbord.html

De tweede helft van je vraag kan ik niet beantwoorden, maar voor de eerste helft geldt een duidelijk "ja". (Denk aan de vele ingewikkelde bouwwerken die ze construeerden. Die bouwden ze echt niet alleen "op gevoel".) Toegevoegd na 2 minuten: Hier vind je duidelijke info over de manier waarop dat ging. http://www.math4all.nl/Wiskundegeschiedenis/Onderdelen/RGRomeinen.html

Vitruvius was een Romeinse architect, die een bekend boek schreef: Handboek Bouwkunde. Hij stelt dat een architect de rekenkunde nodig heeft om de bouwkosten samen te stellen, en de afmetingen van gebouwen te bepalen. De verhoudingen zijn heel belangrijk. Hij besteedt ook aandacht aan muziekinstrumenten, en hun stemming; ook een kwestie van verhoudingen. Rekenen kon hij zeker! Misschien zetten de romeinse cijfers ons op het verkeerde been, en werden die bij het rekenen niet of nauwelijks gebruikt.

Bronnen:
Vitruvius, Handboek bouwkunde, ISBN 90 253 5885 3

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100