Wie kan mij uitleggen wat de functie percentiel doet. Op internet kan ik uitleg vinden maar begrijp het nog niet zo goed.

Mijn gewichts app op mijn telefoon zegt dat mijn gewicht het 15e percentiel is. Wat betekend dat?

Weet jij het antwoord?

/2500

Dit betekent dat 15% van de bevolking (of groep die getest is of wat dan ook) een lagere of even hoge score heeft als jij. Dus 85% heeft een hogere score. Als het om gewicht gaat zou ik dus zeggen dat je wat aan de lichte kant bent. Toegevoegd na 29 seconden: En je gewicht IS dus niet het 15e percentiel, maar zit in het 15e percentiel.

Het betekent dat je met jouw gewicht tot de 15% lichtste mensen behoort (Van de mensen die hun gewicht via de app hebben opgegeven, vermoedelijk. Anders moeten ze uitgaan van een standaard verdeling). Een percentiel is een deelverzameling uitkomsten. Als je , zolas hier, gewichten vergelijkt, dan is het Xe percentiel de lichtste X procent van de steekproef. Als jij dus tot het Xe percentiel behoort, dan weet je dat X procent van de gewogen lichter of net zo licht zijn als jij. Toegevoegd na 3 minuten: Ik leg het iets verkeerd uit. Het X-te percentiel Px is een getal zodanig dat x% van de uitkomsten lager of gelijk is aan Px.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100