Hoe zou je met priemgetallen buitenaardse wezens kunnen ontdekken?

Toegevoegd na 5 minuten:
Je leest wel eens ergens dat als mensen hele hoge priemgetallen vinden dat ze er dan buitenaards leven ofzo mee zouden kunnen vinden.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Priemgetallen zijn bijzonder omdat ze in de natuur niet 'vanzelf' voorkomen en ook niet een toevallig zichzelf herhalende reeks vormen. Wanneer je dus een signaal vindt dat priemgetallen bevat, dan is dat een heel sterke aanwijzing dat het signaal een intelligente oorsprong heeft. Bedenk daarbij dat je de reeks kunt communiceren zonder dat je daar enige vorm van gewone taal bij nodig hebt, dan begrijp je dat dit priemgetallen een ideale manier zijn voor 2 intelligente beschavingen om een eerste contact te leggen en elkaars aandacht te trekken. Overigens zijn de hele hoge priemgetallen daarbij nauwelijks belangrijk. Priemgetallen zijn slechts bedoeld om aandacht te trekken. Dat gaat eenvoudig met lage makkelijk herkenbare groepjes van piepjes oid. Groepjes van meer dan 25 piepjes worden al snel moeilijk te tellen, laat staan te herkennen. Die grote priemgetallen kunnen overigens wel gebruikt worden om bepaalde wiskundige problemen op te lossen, maar dat heeft weinig met aliens te maken.

Met priemgetallen vind je geen aliens. In het SETI-programma (search for extraterrestrial intelligence) worden schijnbaar random signalen die vanuit de ruimte worden opgevangen, wel gescreend op het voorkomen van reeksen priemgetallen. Dat doen we, omdat we er van uit gaan dat een buitenaardse beschaving die intelligente signalen de ruimte in kan zenden, ook heeft uitgevonden hoe bijzonder priemgetallen zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100