Waarom is nul soms positief, soms negatief en soms neutraal? Ik dacht dat getallen exacte waarden hadden..

Weet jij het antwoord?

/2500

Nul is niet positief en niet negatief. Tel maar 1+0=1. Er komt dus niets bij, maar er gaat ook niets af. Als je 1+1=2 hebt, komt er iets bij. En hetzelfde werkt zo met 1-1=0.

-1 is negatief. +1 is positief. 0 is dus neutraal.

sommige dingen in de wiskunde zijn wat abstract, en alleen te snappen als je vergeet wat je eerder hebt geleerd. Oneindig + 1 = oneindig. Dat klinkt raar, maar zo is het gedefinieerd. Oneindig * 2 = oneindig. Maar over nul, soms nadert een een getal nul, maar zal het alleen in theorie worden. 1/oneindig is nul, en nadert nul van de positieve kant. 1/-oneindig is ook nul, nadert nul van de negatieve kant. Twee keer nul, een keer positief, en een keer negatief. Het verschil tussen die twee getallen is nul, en dat is weer neutraal ;-)

...en inderdaad, op bijvoorbeeld borden waarop de buitentemperaturen staan aangegeven kan soms -0grC staan. Maar dat is een kwestie van afronden. Zo zal -0,4grC in veel gevallen afgerond worden naar -0grC.

Een waarde die groter is dan -0,5 en kleiner dan 0, is afgerond negatief nul. Een waarde die groter is dan 0 en kleiner dan 0,5 is afgerond positief 0. Dit is mijn logica. Toegevoegd na 1 minuut: En als de waarde gelijk aan 0 is dan is dat exact nul.

Nul is nul! Wiskundig geen twijfel mogelijk. Maar je kunt wel afspreken dat je met -0 bedoelt: tussen -0,5 en 0 en met +0 tussen 0 en 0,5. Vooral bij temperaturen kan dat handig zijn om aan te geven dat het licht vriest (-0) of licht dooit (+0).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100