Waar blijft de kogel als je hem met een echt pistool de lucht in schiet? En is het gevaarlijk als hij neemrkomt?

Vroeg ik me gewoon af.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Mythbusters hebben dit getest in aflevering 50. Hier zijn de resultaten. http://kwc.org/mythbusters/2006/04/episode_50_bullets_fired_up_vo.html

Die kogel komt ooit weer terug naar beneden. Als je recht (of bijna recht) naar boven schiet, bereikt de kogel op de weg terug door de zwaartekracht een flinke snelheid en wordt daarmee redelijk gevaarlijk. Dit kan zelfs dodelijk zijn: in landen waar het gebruikelijk is om met feesten geweren/mitrailleurs leeg te schieten in de lucht, vallen regelmatig doden door terugkerende kogels.

De kogel vormt de baan van een parabool, waarvan de curve afhankelijk is van de hoek die het pistool maakt met de aarde. De kogel valt altijd terug naar de aarde. Of het gevaarlijk is? Ik wil een vallende kogel iig niet op mijn hoofd krijgen :(

Tenzij je een vliegtuig, vogel of boomtak raakt, keert een kogel altijd terug op aarde. Slechts bij een afvuursnelheid van 11,2km/s (de ontsnappingssnelheid) keert een kogel niet meer terug op aarde. De ontsnappingssnelheid ligt ver boven de afvuursnelheid dus reken erop dat de kogel terugkomt en wel met een iets lagere snelheid dan waarmee die afgevuurd werd. Het is dus levensgevaarlijk omdat te doen. Wel is de kans dat je iemand raakt niet zo groot, maar die wordt uiteraard groter naarmate het drukker is. De kans dat je geraakt wordt is evengroot als de kans dat je geraakt wordt door één enkel regendrupje dat uit een wolk valt. Maar het is wel dodelijk!

De kogel gaat kilometers de lucht in; zeker bij de hogere loopsnelheden. De wind kan de kogel meenemen en hem kilometers verder op doen belanden. Het lijkt mij niet gezond om eronder te staan...

What goes up must come down. Lijkt me erg logisch

De kogel komt uiteindelijk weer terug door de zwaartekracht. Maar waar hij zal vallen is afhankelijk van hoe je schiet en hoe de weersomstandigheden zijn. Ook in de hogere gelegen luchtlagen. Als je 1 kogel afvuurt is het voor jouw niet zo gevaarlijk. Want de kansberekening is heel klein. Maar als je dit doet tijdens Koninginnedag, dan is het voor iemand heel gevaarlijk.

Als je de luchtweerstand even buiten beschouwing laat, en je schiet recht omhoog, komt de kogel met dezelfde snelheid terug als waarmee hij de loop van je pistool verlaat. Dus of je nu recht in je voet schiet, of dat je de kogel recht omhoog schiet en op je voet laat vallen, maakt niets uit. Beiden gaan even hard.

Bronnen:
Gewone natuurkundekennis. Vertragen tot...

Een kogel die je recht omhoog schiet, zal na een maximale hoogte te hebben bereikt, terugvallen naar de aarde. Door de luchtweerstand is zijn snelheid bij het terugvallen niet dodelijk. De Mythbusters hebben dit in een heel amusante aflevering uitgezocht.

Voor de mensen die zeggen dat de kogel niet dodelijk is, zullen dit artikel eens na moeten kijken. Het is een waar gebeurt verhaal waarbij een zoon dood geschoten is op de bruiloft. Jawel, door een vreugde schot, omhoog. ''Er zijn dus zeker verhalen van doden die zijn gevallen door een neerkomende kogel die eerder in de lucht was afgeschoten. Het is je ook niet zo heel moeilijk voor te stellen. De luchtweerstand van een vallend object is onder andere afhankelijk van zijn snelheid. Die snelheid wordt steeds groter, maar de luchtweerstand ook. Op een gegeven moment wordt de luchtweerstand even groot als de zwaartekracht en zal het vallende object zijn "terminal velocity" bereiken. Deze terminal velocity wordt bepaald door de vorm en de samenstelling van het object, maar ook door andere minder voor de hand liggende oorzaken, zoals de spin (sommige kogels draaien rond), de luchtweerstand, en de temperatuur.'' En je beantwoord eigenlijk je eerste vraag al. ''Waar blijft de kogel'..'' ''en is hij gevaarlijk als hij neerkomt'' Het kan dus gevaarlijk zijn. Maar als je hem schuin omhoog schiet zal er niet zo snel iets aan de hand zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100