Als de evolutietheorie van Charles Darwin klopt, is er dan een kans dat in de loop der jaren er een mens is zonder haar?

Ja toch, we hebben nog steeds haar!

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Toevallig was daar vorige week een interessante documentaire over op tv. Daarin werd vermeld dat in de (verre!) toekomst het inderdaad zo zal zijn dat mensen geen haargroei meer zullen hebben. Wij zullen dat niet meer meemaken. Er werd gesproken over een tijdsbestek van ongeveer 500 a 1000 jaar. Toegevoegd na 43 seconden: Nu weet ik weer waar ik het gezien heb: Zomergasten met Maarten 't Hart. Een stukje uit een documentaire.

Zo lang het haar een nuttige functie blijft vervullen, zal dat niet het geval zijn.

De kans dat er iemand zonder haar geboren wordt is niet zo klein. Maar dat daaruit een evolutionaire ontwikkeling ontstaat, daarvoor zou kaalheid betere overlevingskansen moeten geven dan behaardheid, want dan zullen kale mensen vaker overleven en vanzelf de overhand krijgen.

Wat genetisch gezien blijft is vaak een eigenschap die aantrekkelijk wordt gevonden in seksueel opzicht en zolang we niet massaal vallen op kale mensen zullen we zeker behaard blijven.

Bedenk wel dat veel beharing die we nu (nog) hebben functioneel is: hoofdhaar ter bescherming (en vast ook wel als 'lokmiddel'), en haar in oksel en kruis is vooral bedoeld om geuren vast te houden (wat we als 'beschaafde' mens nu juist niet willen). Verhoudingsgewijs zijn we al heel veel minder behaard dan vroeger, dus wie weet...

Seksuele selectie stelt dat dit voorlopig onwaarschijnlijk is. Terwijl een hoop mensen tegenwoordig lichaamsbeharing wegdoen, gelden hoofd- en gezichtsbeharing nog altijd als lokmiddel. Mensen met een interessant kapsel voldoen vaker aan persoonlijke schoonheidsidealen voor wat betreft partnerkeuze, zeker in vrouwen. Maar goed, de juiste genetische mutatie kan een mens al kaal maken, dus onwaarschijnlijk is het niet, de vraag is alleen hoe het zich zou verspreiden door de bevolking.

Er is altijd kans op een mens zonder haar. Toevallige mutaties komen altijd voor. Dit zijn foutjes die ontstaan bij het vermenigvuldigen van DNA. Sommige mutaties zorgen ervoor dat de individu onmiddellijk sterft waardoor er geen voortplantingsmogelijkheid is. Andere mutaties zijn heel handig en verhogen de kansen op voortplanting. Als het niet hebben van haar de kans op voortplanting verhogen, is het een kwestie van tijd voordat die mutatie door de hele genenpool verspreid is. Dit is de essentie van de evolutieleer en is een drijvend kracht achter het ontstaan van nieuwe soorten.

Met het wegvallen van de natuurlijke selectie zal veel 'overbodigs' wegvallen bij de mens. Zelfs de haargroei zal verminderen terwijl de mens hier toch vaak op beoordeeld wordt. Echter, ook in dit geval is de selectiedruk te weinig om dit 'onderdeel' te behouden, want pruiken, toepetjes e.d. voldoen in dit opzicht aan de behoefte. We zijn hard op weg naar een mensheid met kunsthaar, kunstnier, kunsthart, met armen die nog net kunnen typen, met benen waarop we nog net kunnen staan (of ook al niet), met jampot-bril e.d.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100