Waarom ziet met een lamp als kennis?

Heel vaak wordt een lampje als kennis gezien. Bijvoorbeeld bij Willie Wortel, maar ook hier op de site (rechtsboven). Waarom?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ik denk dat licht vergeleken wordt met bewustzijn. Het niet weten wordt vaak metaforisch vergeleken met het als in duisternis zijn. Je weet iets niet..je tast nog in het donker. Totdat het licht aan gaat.. dan kan je zien wat er is, waar je bent, wat je moet doen. Het licht wordt dan vergeleken met het "wel weten". De oplossing "zien". Nieuw licht (bewustzijn/ideeen) op de zaak werpen. Het Aha moment waarop je bewustzijn zich bewust werd van de oplossing is vaak net zo plotseling alsof je een lamp aan doet. In de spiritualiteit zie je dit nog veel sterker. De verlichte staat bereiken, daarmee wordt bedoeld Al Wetend zijn, begrip hebben van hoe alles in elkaar grijpt. Jezus zei: Ik ben het licht der wereld; wie Mij volgt, zal nimmer in de duisternis wandelen, maar hij zal het licht des levens hebben. Hij bedoelde hiermee dat alle dingen duidelijk worden, dat hij wetende is en de dingen zal verklaren. UIteindelijk is licht essentieel voor ons bestaan, voor onze groei. Alles wat leeft heeft licht nodig om te kunnen groeien. En groeien doe je ondermeer door te leren, te weten, te geloven.

een lamp staat niet gelijk aan kennis, maar aan een idee (dus dan een licht zien. niet perse de juiste, maar meestal voor die persoon wel een oplossing)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100