Wat is het verschil tussen primaire en secundaire kleuren?

Weet jij het antwoord?

/2500

Vanuit de primaire kleuren kan je de secundaire kleuren maken. De primaire kleuren zijn rood, geel en blauw; rood/geel= oranje geel/blauw= groen blauw/rood= paars

De primaire kleuren zijn de kleuren die noodzakelijk zijn om, als ze door menging met elkaar gecombineerd worden, het grootst mogelijke kleurengamma, of gamut te verkrijgen. Welke kleuren dit zijn hangt af van het kleurmengsysteem.

De primaire kleuren in licht zijn: Rood, Groen en Blauw. Afgekort RGB vernoemd Door de eerste te mengen krijg je de tweede soort. afgekort CMY De secundaire kleuren zijn Cyaan, Magenta en geel (Yellow): geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood. Dat is het verschil wat bij licht betreft. Nu de verf. Nu is het zo dat bij verf de primaire kleuren CMY zijn. En de secundaire kleuren RGB. De secundaire kleuren zijn dan Rood, Groen en Blauw: Rood is een mengsel van 100% Geel 100% magenta, Groen is een mengsel van 100% Geel en 100% Cyaan, Blauw is een mengsel van 100% Cyaan en 100% magenta. Dat si het verschil in het verf mengen. Precies het tegenovergestelde van licht dus. Toegevoegd op 24-04-2009 13:35:00 O ja, een secundaire kleur is een menging van 2 primaire kleuren in de zelfde verhouding, maar dat kon je er al uithalen dacht ik.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100