Kan een mens ook op een stroomdraad zitten,net als een vogel,zonder dat er iets gebeurt.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, dat kan, zolang ze maar niet in contact staan met de aarde op het moment dat ze erop plaatsnemen. Toegevoegd na 25 seconden: Of de draad het gewicht van een mens aankan is een andere discussie.

Zolang de stroom die door jou gaat,niet af kan vloeien naar de aarde,is dat geen probleem. Wat dat betreft,verschillen we niet van de vogels.

Het lijkt me niet comfortabel - zo'n draad snijdt nogal in je zitvlees... ;-) Afgezien daarvan kan het wel. Maar je mag niet zomaar op een hoogspanningsdraad plaatsnemen. Een vogel die op zo'n draad gaat zitten, wordt elektrisch opgeladen. Omdat de vogel maar klein is, is de vogel al snel opgeladen. Er loopt dus maar heel kort een vrij klein stroompje van de draad via de pootjes naar de vogel. Dat is volkomen onschadelijk. Ga je als mens op zo'n draad zitten, of eraan hangen, dan moet je dat sowieso al springend of vallend doen. Sta je nog ergens op (op een ladder, bijvoorbeeld) wanneer je de draad vastpakt, dan loopt er meteen een grote stroom van de draad via jouw lichaam naar de ladder. Die stroom houdt niet op. Je hebt dan langdurig een grote stroom, waardoor je wordt geëlectrocuteerd. Spring je met een trampoline omhoog tot je de draad kunt vastpakken, dan loop je ook kans op electrocutie, ook al maak je verder nergens contact mee. Jouw lichaam is namelijk nogal wat groter dan het lichaam van een vogel. Er past dus veel meer elektrische lading in jouw lichaam. Er zal dus gedurende een langere tijd een grotere stroom door je lichaam lopen om jou op te laden. Die stroom is langdurig genoeg en groot genoeg om je te elektrocuteren. Wat je wél kunt doen is: eerst de spanning van de draad afhalen, dan aan de draad gaan hangen, zorgen dat je verder niets aanraakt, en daarna *langzaam* de spanning op de draad opvoeren. Jouw lichaam wordt dan heel geleidelijk opgeladen, dus er gaat nooit een grote stroom lopen. Wil je ooit weer van die draad afkomen, dan kun je niet zomaar loslaten. Het loslaten en het vallen lukt wel, maar zodra je de grond raakt, gaat er opnieuw een grote stroom lopen om jouw lichaam via je voeten te ontladen. Je moet dus eerst heel geleidelijk de spanning van de draad afhalen, en dan pas loslaten.

Bronnen:
http://www.blinkx.com/watch-video/electroc...
http://www.blinkx.com/watch-video/zapped-s...

In aanvulling op het antwoord van Cryofiel: Als je een hoge gelijkspannings bron hebt zal inderdaad alles wat in contact met die bron komt en los os van de aarde die spanning aannemen. Echter, ons hoogspannongsnet voert wisselstroom 50 hz. Dit houdt in dat als je eraan gaaat hangen je als "condensator plaat" nog steeds continu opgeladen en ontladen zal worden. Er gaat dus WEL stroom door je lichaam lopen. En bij 360KV waarschijnlijk ook "teveel" Als je goed kijkt zul je ook zien dat vogels niet op de spanningsvoerende draden zitten maar op de nul draad (bliksem afleider) bovenaan.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100