Waaruit bestaat het bewustzijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Hoe bewustzijn ontstaat is nog altijd een raadsel. Waaruit de bewustwordingsbeleving bestaat weten we wel min of meer, daarin spelen tijdsbesef (in het nu of het verleden) verwachting (afstemming op wat men vindt hoe het zou moeten zijn tov. het feitelijke gebeuren), zintuigelijke waarneming (horen, zien ruiken voelen maar ook de sensatie van pijn, jeuk , druk, temperatuur enz.)en beleving (emotie) een rol. Ook kunnen we ons bewustzijn (ook tegelijkertijd)"vullen" met een herinnering of een gedachte waarbij boven aangegeven elementen ook vertegenwoordigd kunnen zijn. We kunnen meestal wel vaststellen of er bewustzijn is, aan het effect wat het bewerkstelligt. Onze uitingen zijn dus afgeleiden van ons bewustzijn, zoals een (bewuste) daad(zichtbaar) voortkomt uit een gedachte(niet voor buitenstaanders waarneembaar). Niet altijd is bewustzijn waarneembaar (lock in syndroom) waarbij je wel kunt denken en waarnemen, maar de hersenen het vermogen missen spiergroepen etc. aan te sturen en je dus niet kenbaar kunt maken dat je bewustzijn werkt. Vandaar dat we bij comateuze mensen er rekening mee moeten houden dat ze bewustzijn kunnen hebben wat zich niet waar laat nemen. We hopen dat met FMRI eventueel aanwezig bewustzijn aangetoond kan worden, omdat je dan hersengebieden bezig kunt zien zijn na het geven van bepaalde stimuli. Tijdens de droomslaap hebben we een andere bewustzijnsbeleving, deze hangt oa. sterk samen met de verwerking van belevenissen en gebeurtenissen. Wel weten we vaak als we dromen, DAT we dromen. Dit kunnen we afleiden uit dat we oa. niet meer onderhevig zijn aan fysieke beperkingen als plaats , afstand en tijd, een beetje dezelfde wijze waaraan we gedachten herkennen. Deze beschrijving is een sterk vereenvoudigde weergave en daarom verre van compleet. Het is een van de moeilijkst te beantwoorden vragen.

Bewustzijn wordt in de psychologie globaal op twee manieren gedefinieerd, namelijk als een bewustzijnstoestand, of als een persoonlijke beleving. Onze bewustzijnstoestand kan fluctueren tussen waken en slaap. De tweede vorm van bewustzijn heeft te maken met onze subjectieve -of expliciete- beleving van gebeurtenissen in de omgeving. Onze gedachten, gevoelens herinneringen ervaringen, en het eigen gedrag; dus wat de filosofen het A-bewustzijn noemen.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bewustzijn

Het is een eenvoudig kwestie met een enorm complex antwoord die benadert kan worden vanuit verschillende wegen. Hier is link naar een serie tv uitzendingen van de Amerikanse public omroep PBS met de gedachten en ideen van de meest vooraanstaande wetenschappers, onderzoekers en denkers: http://closertotruth.com/consciousness

Om het kort te zeggen, bewustzijn is alles wat je ervaart. Bewustzijn kunnen we scheiden in dierlijk bewust (zintuiglijke waarnemingen en gevoelens) en menselijke bewust (denken, het verstandelijke). Het dierlijke en het menselijke zijn twee verschillende hersensystemen die samen kunnen werken als het nodig is. De vroegere opvatting dat iedere hersenhelft een eigen functie heeft, klopt niet.

Bronnen:
http://www.leokrans.nl/psychologie/bewustzijn.htm

Bewustzijn is jezelf zien. Zie je jezelf dan ben je bewust. Zie je jezelf niet, dan ben je niet bewust. Bewustzijn is wetende dat, ervarende dat. Nog anders gezegd, bewustzijn is weten, bewustzijn is ervaren. Weer anders gezegd: Bewustzijn IS.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100