Hoe goed kunnen honden ruiken?

kunnen honden echt een persoon volgen die te voet is weggelopen? wanneer raken ze het spoor kwijt? hoe lang blijft de geur hangen van de weggelopen persoon?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Honden kunnen erg goed ruiken, wel een miljoen keer beter dan de mens! In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen. Hoe langer de snuit is, des te beter het reukvermogen. Niet alle hondenrassen kunnen even goed ruiken. Een Duitse herder kan bijvoorbeeld veel beter ruiken dan een Franse buldog. De Bloedhond is een Belgisch hondenras dat een enorm sterk reukvermogen heeft en goed mensen kan opsporen, zelfs oude geursporen kunnen zij nog ruiken. Deze honden worden ook veel gebruikt voor de jacht. Er zijn meerdere redenen waarom een hond goed kan ruiken. Zo kan een hond rond de 300 keer per minuut inademen, zodat er steeds nieuwe toevoer van verse lucht is. Het belangrijkste onderdeel van het reukvermogen zijn de hersenen. In de hersenen worden de binnenkomende signalen verwerkt. Het is aangetoond, dat honden 'stereo' kunnen ruiken. De hond voelt dus of een geur van rechts of van links komt. Op deze manier kan hij de richting van een geurspoor beoordelen. De reukhersenen zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Bij de hond nemen ze tien procent van de hersenen in beslag tegen één procent bij de mens. Nog een paar weetjes: •De gevoeligheid voor de reuk neemt toe wanneer het dier honger heeft, en neemt af na een maaltijd. •Ook het geslacht speelt een rol bij de reuk. De teef is gevoeliger voor geuren dan de reu, vooral tijdens de loopsheid. Castratie vermindert het reukvermogen zeer sterk. •Daarnaast is ook de leeftijd van invloed: de reuk is het eerste zintuig dat bij de ouder wordende hond achteruitgaat

Bronnen:
http://www.willemwever.nl/vraag_antwoord/d...

De neus van een hond is grofweg 1 miljoen keer zo goed als die van de mens. dit heeft simpelweg te maken met de ontwikkelde neus, en de hersenen. om te ruiken heeft een dier “reuk cellen” in de neus. het oppervlakte van reukcellen in de neus noemen we “reukepitheel”. een mens heeft gemiddeld 10 cm2 aan “reukepitheel”, de hond heeft rond de 100cm2 aan “reukepitheel”. dit daarnaast heeft de hond ook meer reukcellen per vierkante centimeter, en kan de hond tot wel 300 keer per minuut ademhalen. hierdoor kan er veel meer lucht langs veel meer reukcellen blazen, en kan de hond ook beter geuren herkennen. daarnaast telt ook de hersenskracht mee, de hond heeft namelijk 10% van zijn hersenen gewijd een ruiken, waarbij een mens slechts 1% gebruikt om te ruiken. de neus is anatomisch ook zo gevormd bij een hond dat het de luchtstroom optimaal langs de reukcellen laat glijden. Omdat een hond zo geweldig goed kan ruiken is hij ook geschikt als drugs-hond. maar kan hij nog veel meer, zoals mensen vinden in de sneeuw, mensen opsporen, jagen etc.

Bronnen:
http://www.mijncreaties.com/honden-ruiken-je

als je tegen een boom plast dan kan een hond jou plas na 3 weken nog ruiken. zo sterk kunnen ze ruiken. en de bloedhond die kan je nog langer daarna ruiken. hun neus is ongeveer een miljoen keer sterker dan van een mens.

Een hond kan dus zo goed ruiken dat ze zelfs boven water kunnen ruiken wat zich onder water afspeelt. M.n. zoeken naar drenkelingen gebeurt met honden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100