waarom zit er een gat in een cd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Het gat is het center van de cd. Bij het laden van de cd valt er een asje in dat gat, dat is van de aandrijving om de cd te laten draaien. En draaien moet de cd om de weggebrande putjes in de reflectielaag als een lang lint te "lezen". Zonder gat zou de cd niet op zijn plek kunnen blijven zitten, dus het predicaat onderzetter bij een mislukt baksel is niet goed gekozen, want de onderzetter lekt in het midden.

Wat zou je denken van "om in het doosje te kunnen worden vastgezet"

Wist je dat het gat in de CD, precies net zo groot is als ons oude vertrouwde dubbeltje? Als je er nog eentje hebt liggen, moet je het eens proberen. Het past echt precies. De CD is een Nederlandse uitvinding en er is mij verteld dat de ontwerper een maat voor het gat nodig had en nam daarvoor het dubbeltje.

Om te zorgen dat het schijfje op de juiste plek blijft liggen bij het draaien. Anders heeft de laserlezer iets teveel moeite om in het juiste groefje te blijven.

Een gat is niet echt nodig, je zou het ook anders kunnen oplossen. Grammofoonplaten hadden ook een gat, vandaar dat toen de CD werd uitgevonden, men niets anders wist te bedenken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100