Kun je een koolmonoxide vergiftiging voorkomen door een raam open te zetten?

Stel je cv ketel staat op een aparte afgesloten kamer en twee meter van de ketel staat een raam een klein beetje open (zeg 3 cm). Als er dan CO vrijkomt hoe groot is dan de kans dat de CO langs het raam naar buiten gaat, of dat het door de deurspleten toch nog ontsnapt naar binnen?

Of is daar niets over te zeggen omdat dat geheel afhankelijk is van de positie van het raam en de wind? Of werkt zoiets altijd als een soort afzuigkap?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

CO is het product wat er ontstaat bij onvolledige verbranding. Ofwel, er is te weinig zuurstof aanwezig om CO2 te vormen. Bij het openzetten van een raam zorg je er voor dat er voldoende zuurstof aanwezig is. Dus krijg je volledige verbranding van gas in H2O en CO2. het CO gas wat al aanwezig is, zal gewoon weg diffunderen (weg gelucht worden) naar buiten toe. CO is dus niet zo heel stabiel in de lucht en zal uiteindelijk verder reageren naar CO2 met de aanwezige zuurstof. Toegevoegd na 1 minuut: Wat betreft het raam. Als er wind voorbij waait, werkt het als een afzuigkap (net zoals een waterstraalpomp). Er zal wat lucht (met daarin het CO) naar buiten gezogen worden. Zal natuurlijk niet zo werken als met een zuurkast, maar het effect is daar wel. Toegevoegd na 2 uur: N.a.v. de link die Erotisi heeft toegeveogd in een reactie: Het gaat hier om goed onderhouden CV installaties. Zoals Mullog dat inderdaad aankaart, zal dit een waarschijnlijk een probleem zijn met de aansluitingen (piping e.d.). Het idee is dat een moderne CV installatie luchtdicht is naar de woning toe en alleen maar (via een dubbelwandige buis) in direct contact staat met de buitenlucht. Echter, als dit niet goed wordt aangelegd, en er lekkages zijn, kunnen er verbrandingsgassen in de woning vrij komen. Als de dakdoorvoer dan ook nog eens een beetje verstopt zit (door wat dan ook, bijvoorbeeld isolatierestmateriaal omdat de pijp door de isolatie heen is geduwd) krijg je dus dat de CV lucht vanuit de woning gaat gebruiken en daar ook de verbrandingsgassen loost. Er is door de opstelling te weinig circualtie en je krijgt CO gas wat de woning in komt. Een open raam zal hierbij helpen om een en ander kwijt te raken, maar het correct laten aanleggen van een CV is de hoofdzaak (al blijkt uit het artikel dat ook de vakmensen het niet goed doen).

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100