Beste houding in stilstaande auto, indien een nadere auto met hoge snelheid achterop botst?

Onlangs was ik de laatste auto in een file, waarbij ik met de waarschuwingslampen aanstond. In mijn spiegel zag ik heel in de verte een auto met hoge snelheid naderen. Deze naderde dermate hard zonder snelheid te minderen. Bestuurder was dermate afgeleid dat hij de file niet zag... Op het allerlaatste moment (!) reageerde de bestuurder door direct de vluchtstrook op te draaien en een deel van de file met hoge snelheid (zeker 80 km/h) voorbij te razen.

Aangezien ik serieus dacht dat deze auto mijn auto frontaal zou raken van achteren, wist ik niet goed wat in een dergelijke situatie de beste houding was. Met mijn armen en benen duwde ik me volledig en aangespannen in de stoel, evenals ik mijn hoofd aangespannen tegen de hoofdsteun plaatste. Zou dit de beste manier zijn om een dergelijk botsing zo 'gunstig' mogelijk te laten verlopen? Of kan je het beste je armen / benen niet aanspannen, omdat de kans zeer groot is dat alles breekt door de impact?

Weet jij het antwoord?

/2500

Daarover zijn de meningen verdeeld. Enerzijds kun je zoveel mogelijk spieren aanspannen om vitale organen te beschermen, anderzijds moet je je zoveel mogelijk ontspannen om botbreuken e.d. te voorkomen. Er zijn diverse cases bekend dat mensen een ongeluk niet zagen aankomen, en er met de schrik vanaf kwamen, terwijl ze (naar de mens gesproken) wel iets hadden móeten hebben als ze zich konden 'voorbereiden' op de klap. Wat sowieso waar is, is dat je het beste je gordel om kunt hebben en je auto in zijn vrij hebben staan. Op deze manier zit je gefixeerd in je stoel, en je auto hoeft de klap niet helemaal op te vangen, maar kan erdoor wegrijden. Ook kun je het beste je armen niet aan je stuur houden om armbreuken te voorkomen. Het beste kun je je armen gebogen langs je hoofd houden om je nek te beschermen. En je kin alvast op je borst, zodat je hoofd niet die klap naar voren maakt. Ook kun je het beste je knieen niet tegen het dashboard hebben, maar in een ontspannen hoek eronder, om nare bovenbeensbreuk te voorkomen. Garanties heb je niet, maar met een beetje kennis kun je veel redeneren.

Bronnen:
eigen kennis
http://www.goeievraag.nl/vervoer/autos/vra...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100