Zijn verstandelijk gehandicapten of mongolen sterker dan een normaal mens?

Ik heb ooit gehoord dat het erg gevaarlijk is als mensen met het Syndroom van Down of verstandelijk gehandicapten enorm sterk zijn en zij daarom ook gevaarlijk zijn als zij agressief worden. Kan dit kloppen of verwar ik dit met een ander geval?

Weet jij het antwoord?

/2500

Mensen met beperkte geestelijke vermogens (en dus ook een DEEL VAN de mensen met Down syndroom) kunnen niet altijd de gevolgen van hun daden inschatten. Wanneer gezonde mensen driftig worden wordt dat vermogen ook verminderd. Dat geld ook bij mensen met Down. Die hebben soms dus een dubbel verminderd vermogen om bepaalde grenzen te respecteren. Zij kunnen in die gevallen grenzeloos hun krachten inzetten. En dat kan tot problemen leiden. Maar ik zou me niet al te bang laten maken. Het komt voor dat mensen met een geestelijke beperking agressief worden, maar je kunt ze zeker niet allemaal over één kam scheren. Iedereen, ook 'gewone mensen', verliest wel eens zijn geduld en laat zich wel eens iets teveel gaan. Je gaat dan toch ook niet iedereen mijden ?

Het is niet zo dat mensen met een verstandelijke beperking per definitie sterker zijn dan "normale" mensen. Ze zijn op volwassen leeftijd vaak wel even sterk als een volwassenen. Maar dan hebben ze nog wel het denkvermogen van een kind. Hierdoor kan de kracht van een verstandelijk berperkte te sterk zijn. Bijv. Wanneer een kind driftig word omdat die een standje krijgt, kan een volwassenen dat kind gemakkelijk tegenhouden. Wanneer een persoon met een verstandelijke beperking driftig word na een standje, is die een stuk moeilijker tegen te houden. Wat dus rake klappen en mogelijk gevaarlijke situiaties kan opleveren. Dus mensen met een verstandelijke beperking zijn niet sterker, maar dat lijkt wel zo omdat hun kracht gevaarlijker is.

Net als in alle andere bevolkingsgroepen heb je bij verstandelijk gehandicapten (of ze nu Down hebben of niet) mensen met allerlei karaktertrekken, lief. vrolijk, boos, chagrijnig, agressief, enz. enz. Toch heb je in de gehandicaptenzorg vaker te maken met agressie. De meeste mensen zonder beperking hebben het vermogen zich met woorden te uiten of om zich om te draaien en weg te lopen, tot 10 te tellen, enz. Mensen met een beperking, zeker als ze van lager niveau zijn hebben dit vermogen vaak niet plus dat ze vaak ook de reden waarom (iets niet door gaat, niet mag, niet kan) niet snappen en ze dus teleurgesteld zijn, uiten ze dit vaker met boosheid, dit kan zijn huilen, schelden, ergens tegen aan schoppen of slaan, zich richten tegen de boodschapper van het slechte nieuws. Ik werk al sinds 1987 met mensen met een verstandelijke beperking en heb dit soort uitingen ontelbaar vaak mee gemaakt, zowel tegen mezelf gericht dan wel tegen cliënten of collega's, materiaal enz. Een agressieve uiting, dus slaan, schoppen duurt vaak maar 10 seconden, maar dat kunnen wel 10 hele lange seconden zijn waar veel schade aangericht kan worden. (heb ik althans op een zelfverdedigingscursus geleerd)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100