wat is wetenschapsfilosofie?

Wat bedoelen ze daar mee? Ik heb gezocht maar ik begrijp het niet? Wat ik niet begrijp zijn het wetenschappers of mensen die gewoon praten zonder enige bewijs? Ik zoek naar de betekenis er van maar begrijp die ook niet wat voor werk doen deze wetenschappers houden ze zich bezig met wetenschap? En wat voor wetenschap? En doen ze ook experimenten?philosopher of science betekent dit wetenschapsfilosofie?

Weet jij het antwoord?

/2500

Volgens mij zit het zo: Wetenschapsfilosofie wordt bedreven door wetenschapsfilosofen, het is dus een tak van de filosofie. Ik denk dat je ze als onderzoekers van de wetenschap kunt zien. Zij bestuderen kritisch de wetenschap en haar fundamenten. Ze bekijken welke methoden en modellen er in de wetenschap worden gehanteerd, en of die eigenlijk ons werkelijk echt kennis kunnen verschaffen. Neem bijvoorbeeld de wetenschapsfilosoof Karl Popper. Hij keurde de wetenschappelijke verificatiemethode af, en pleitte voor de falsificatiemethode. Bij de verificatiemethode gaan wetenschappers op zoek naar bewijzen die hun theorie ondersteunen. Karl Popper meent echter dat we niet op zoek moeten gaan naar bewijzen voor onze theorie, maar dat we altijd moeten blijven proberen deze theorie te weerleggen/tegenbewijzen te vinden, zodat we op die manier de zwakke plekken/fouten in onze theorie vinden. Op zulk soort manieren zijn wetenschapsfilosofen bezig met het kritisch onderzoeken van wetenschap. Op deze site http://www.cultureelwoordenboek.nl/index.php?lem=3932 staat de volgende uitleg van wetenschapsfilosofie: De tak van de filosofie die zich vragen stelt over de methoden van de wetenschap (inductie, deductie ), de betrouwbaarheid van wetenschappelijke kennis (verificatie, falsificatie ), de mogelijkheden en de grenzen, de (metafysische) veronderstellingen en doeleinden van de wetenschap.

Wetenschapsfilosofie is het zich bezig houden met het ontwikkelen van kennis over de wijzen waarop wetenschap bedreven kan worden. Voort over de aard van de resultaten die uit wetenschap worden worden verkregen. En over de relatie tussen wetenschap(pen) en de maatschappij. Het kan gaan over alle vormen van wetenschap. Je hoeft geen professionele wetenschapsfilosoof te zijn om dat te doen. Je kunt wetenschapsfilosofie ook gewoon als hobby bedrijven. De kans is dan wel wat groter dat je gevonden inzichten toch niet nieuw blijken te zijn.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100