Kan het riool (de buizen en open putjes) als een soort klankkast werken?

Ik zoek al een tijdje naar een manier waarop bepaalde geluiden weerkaatst worden. Dit is er een van. Ik vraag me af of het mogelijk is.

Toegevoegd na 1 dag:
Na twee antwoorden en reacties:
Aan klankkast van een muziekinstrument had ik nog niet gedacht.
Ik heb dit gevonden als informatie over de vormen.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Optellen_van_geluidniveaus
http://nl.wikipedia.org/wiki/Versterker_%28elektronica%29
http://nl.wikipedia.org/wiki/Versterker

Speakers van rioolbuis? Het is wel zo dat op bepaalde dagen de geluiden heel erg hard doorklinken. In een bocht met meerdere open putjes. De riolen zijn een paar jaar geleden schoon gemaakt. Dan lijkt het alsof er iemand naast je staat te huilen, maar dan is het zeker 50 - 100 m verderop.

Weet jij het antwoord?

/2500

Dat kan zeker, er worden zelf speakers van afvoerpijp gemaakt.

Eigenlijk niet. Geluid is een trilling in de lucht. In de open lucht kan die trilling (energie) alle kanten op. Maar geluid wat in een buis terecht komt, kan grof gezegd maar 1 kant op (en bij een splitsing natuurlijk 2 kanten). Er gaat in de buis dus amper geluid verloren, en daardoor transporteert een buis het geluid veel beter dan de open lucht. Het principe van een klankkast is echter anders. De trilling die de gitaarsnaar aan de klankkast afgeeft, gaat hoofdzakelijk via de materie (!) van de gitaar; de klankkast zelf geeft vervolgens die trilling door aan de omringende lucht en heeft een veel groter oppervlak dan de snaar zelf, waardoor de klankkast optreedt als een natuurlijke versterker. Een rioolbuis functioneert dus NIET als versterker/klankkast, want het gaat niet (of amper) meetrillen met het geluid, maar het functioneert wel als prima transportmiddel.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100