Hebben dieren ook verschillende bloedgroepen en resusfactoren?

Gaat het vooral om de zoogdieren natuurlijk.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ja, ook dieren hebben verschillende bloedgroepen net als mensen. Toegevoegd na 1 minuut: Bij de mens zijn de bloedgroepen A, B, AB en O gedefinieerd volgens de aanwezigheid van eiwitten op de buitenkant van rode bloedlichaampjes in het bloed. Mensen met bloedgroep A hebben het A-eiwit op hun rode bloedlichaampjes, maar niet het B-eiwit. Ze kunnen zelfs antilichamen in hun bloed hebben die het B-eiwit massaal zouden aanvallen mocht dat in hun 'A-bloed' terecht komen. Wie een andere soort bloed krijgt toegediend waarin 'vreemde' bloedeiwitten zitten, kan daartegen een gevaarlijke afweerreactie vertonen. (Kern p.102 e.v.) Ook veel dieren hebben zulke variabele eiwitten op hun rode bloedlichaampjes. ,,Bij paarden en varkens zijn een vijftig- of zestigtal bloedtyperende factoren bekend, zoals Aa en Qa, die sommige paarden hebben en andere niet'', zegt Alex Van Zeveren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. ,,Bij katten zijn een twintigtal dergelijke bloedeiwitten bekend, met bijvoorbeeld bloedtypes A of B.'' De namen zijn gelijkaardig als bij de mens, omdat deze bloedeiwitten per diersoort meestal gewoon alfabetisch benoemd werden. Toegevoegd na 1 minuut: Bij de mens zijn de bloedgroepen A, B, AB en O gedefinieerd volgens de aanwezigheid van eiwitten op de buitenkant van rode bloedlichaampjes in het bloed. Mensen met bloedgroep A hebben het A-eiwit op hun rode bloedlichaampjes, maar niet het B-eiwit. Ze kunnen zelfs antilichamen in hun bloed hebben die het B-eiwit massaal zouden aanvallen mocht dat in hun 'A-bloed' terecht komen. Wie een andere soort bloed krijgt toegediend waarin 'vreemde' bloedeiwitten zitten, kan daartegen een gevaarlijke afweerreactie vertonen. (Kern p.102 e.v.) Ook veel dieren hebben zulke variabele eiwitten op hun rode bloedlichaampjes. ,,Bij paarden en varkens zijn een vijftig- of zestigtal bloedtyperende factoren bekend, zoals Aa en Qa, die sommige paarden hebben en andere niet'', zegt Alex Van Zeveren van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Gent. ,,Bij katten zijn een twintigtal dergelijke bloedeiwitten bekend, met bijvoorbeeld bloedtypes A of B.'' De namen zijn gelijkaardig als bij de mens, omdat deze bloedeiwitten per diersoort meestal gewoon alfabetisch benoemd werden. Toegevoegd na 2 minuten: hmmm, hoe het kan weet ik niet, maar twee maal dezelfde tekst was niet de bedoeling.

Bronnen:
http://www.natuurwetenschappensite.be/natu...

Ja. Zoogdieren hebben verschillende types bloedeiwitten en dus bloedgroepen, vaak zelfs veel meer dan die 2 eiwitten / vier bloedgroepen (A, B, AB, O) die wij hebben. Deze kennis wordt echter niet primair gebruikt om bloedtransfusies bij dieren uit te voeren ; met soms wel 20 verschillende eiwittypen wordt een donorbank opzetten schier onmogelijk.

Bronnen:
http://www.natuurwetenschappensite.be/natu...

Ja, per dier erg verschillend. Bij sommige dieren zijn erg veel verschillende bloedgroepen aanwezig. In Nederland schijnt er een bloedbank voor dieren te zijn (zie link)

Bronnen:
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.as...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100