kan alleen een oudste zoon voor een stamhouder zorgen

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

elke zoon is stamhouder alleen is de eerste zoon de hoofdstam houder Toegevoegd na 2 minuten: dus mochten er erfstukken zijn die van generatie aan generatie worden door gegeven is de oudste zoon eerst recht hebbende.

Het woordenboek zegt: stamhouder ` stam - hou - der de -woord (mannelijk) stamhouders oudste zoon Dus officieel de oudste zoon blijkbaar

De oudste zoon is de stamhouder...

Nee, de laatst overlevende met de familienaam, dat is de stamhouder. Dus als een oudste zoon alleen dochters krijgt die trouwen en de kinderen krijgen de naam van de vader, heeft hij niet voor een stamhouder gezorgd. Als de jongste zoon daarentegen een zoon krijgt wordt deze zoon dan weer de stamhouder.

Het hele stamhouderschap is een beetje een verouderd principe waar alleen nog symbolische waarde aan hangt, behalve bij het koningshuis. Een dochter kan ook voor een stamhouder zorgen als haar kinderen dezelfde naam krijgen als de moeder. En als de achternaam niet meer van man op man wordt doorgegeven, kan ieder oudste kind dus stamhouder zijn. Je zou dus, om een achternaam die 'op uitsterven staat' te behouden voor het nageslacht, de naam van de moeder door kunnen geven aan het kind. Dat kan tegenwoordig heel eenvoudig.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100