De maan verwijdert zich steeds meer van de aarde, zal de aarde uiteindelijk Zeeën van stilstaand water hebben?

De maan komt steeds verder van de aarde te staan en de maan heeft invloed op de getijde stromen. Zal het zover komen dat de maan haar aantrekkingskracht op de zeeën verliest en zo eb en vloed aan verandering onderhevig zijn?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uiteindelijk (maar dat duurt nog héél erg lang!!!) verliest de aarde haar stabiele positie en gaat wankelen. Dat is dan ook wel degelijk van invloed op eb en vloed. De maan houdt de aarde min of meer in dezelfde positie. Is die kracht verdwenen, dan heeft de aarde een groot probleem. Maar nogmaals: dat ligt in de zéér verre toekomst...

Het zal wel heeeeel lang gaan duren. En ook de zon heeft aantrekkingskracht, die is alleen kleiner (maar groot genoeg om springvloed te doen bestaan). Ook stroomt het water door temperatuurverschillen, en die stromingen hebben denk ik een grotere invloed op het stromingsgedrag dan de aantrekkingskracht van de maan, die immers al het water heen en weer zwiept, en daarmee stroomt het niet.

Nee de zon oefent ook invloed uit en de draaiing van de aarde zelf ook..de maan versterkt alleen de eb en vloed hij veroorzaakt deze niet

Het is niet alleen de maan die de getijden beïnvloed, ook aantrekkingskracht van de zon en de draaïng van de aarde dragen bij aan ed en vloed.

De zwaartekracht van de aarde houdt de maan in haar baan, en deze is zo krachtig dat er een stalen kabel van 850 km doorsnee nodig is om zonder te breken te voorzien in een gelijkwaardige bindende kracht. De maan oefent eenzelfde kracht uit op de aarde. De kracht op het deel van de aarde wat dicht bij de maan staat is hoger dan verder af. Daar vormt zich dus een soort ‘waterbult’, hoogtij (vloed). De andere kant van de aarde ondervindt minder aantrekkingskracht, en het water stroomt dus weg van het centrum van de aarde en van de maan en vormt daar dan hoogtij.

Dat zal nooit gebeuren. Normaliter zou dit proces - het in een relatieve stilstand komen van de maan t.o.v. de aarde 50 milard jaar duren. Maar aangezien de zon de aarde en de maan zal 'opeten' over 5 miljard jaar, zal er daarna weinig meer over zijn van beide planeten. Maar, tegen die tijd praten we erover verder op deze website :)

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100