Waarom hebben sommige zelfstandig naamwoorden geen meervoudsvorm?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Omdat ze niet telbaar zijn: Sommige van die woorden komen alleen in het enkelvoud voor en sommigen alleen in het meervoud. De soort die u bedoelt heet singularia (enkelvoud: singulare) tantum. Soms kunnen singularia tantum ook in het meervoud voorkomen. De betekenis is dan 'soorten van het genoemde'. De meervoudsvormen behoren soms tot bepaalde vaktalen: bieren en wijnen zullen voor de meeste taalgebruikers normale vormen zijn, alcoholen is alleen in gebruik bij chemici. Ook zijn er vaak idiomatische verschillen, bijvoorbeeld bij abstracta. Het meervoud van sport is normaal. Het meervoud van muziek bestaat weer niet. (RJ)

Bronnen:
http://www.let.ru.nl/ans/e-ans/

Sommige zelfstandige naamwoorden kan je niet in aantallen noemen, alleen in bijvoorbeeld gewicht of massa, en die hebben dan ook geen meervoud. Denk aan iets als melk of meel. Ik denk dat dat is omdat je niet kan bepalen hoeveel 1 is bij zulk soort dingen, hoeveel is 1 meel? Je kan overigens wel 1 melk zeggen, op de manier waarop je ook 3 bier kan zeggen, maar dat is dan eigenlijk een verwijzing naar het aantal glazen, omdat het gebruikelijk is om het in glazen te tellen.

Woorden die je niet kunt tellen hebben meestal geen meervoud: Melk, water, wijn, hout. Toegevoegd na 1 minuut: Dat krijg je ervan als je iets kopiëert. ;) Wijn kent natuurlijk wel degelijk het meervoud wijnen. Maar dan heb je het over soorten wijn.

En woorden die in zichzelf al een meervoud zijn. De politie. ALS je er daar meer van wil hebben wordt dat een ander woord: politiekorpsen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100