Kan je je hersenen ertoe zetten om verliefd te worden?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Wow, wat een heftige vraag! Ja en nee. Ook in de psychologische vakbladen zie je immers de discussies en het komt er soms op neer in welke mate verliefd zijn dan wel of niet dierlijk is. De mens wordt immers beschouwd als zoogdier met 'meer verstand', maar het grootste verschil is dat wij zeer veel spiegelneuronen hebben en een zeer fijne motoriek en een bewustzijn dat wellicht afstamt uit het feit dat onze handen vrij komen en we dus een tijdsvertraging kunnen stoppen tussen wat we doen en wat onze primaire reacties. In beide gevallen, ben ik geneigd 'volmondig' (ik kies dit poëtische woord hier doelbewust) te antwoorden: "ja!" vanuit volgende benaderingswijze: 1. Er is een behoefte tot voortplanting in ons, noem het een overschot aan een mannelijke dan wel vrouwelijke energie, die het tekort net heel aantrekkelijk maakt. Dit is een sluimerende toestand, en bij verliefdheid worden alle zintuigen zodanig gefocust dat je zo selectief wordt als je maar kunt voorstellen. Bij mannen zeggen we dat ze hun verstand verliezen, bij vrouwen gebeurt dat minder maar die verliezen hun weer compleet hun verstand als je ze dan een baby'tje in hun handen duwt. Desmond Morris beschrijft dit trouwens ook bij de mens als enige soort die erg 'kinds' wordt op zo'n moment, ook op latere leeftijd. 2. Niet iedereen kan zo loslaten om verliefd te worden. Mijn echtgenote heeft dit eigenlijk nog niet meegemaakt, en er zijn veel mensen die nog nooit een tongzoen gegeven hebben die tot hun genitale streek doorzindert (ik zelf eigenlijk ook niet de eerste 40 jaren van mijn leven, maar verliefdheid tekent heel mijn leven en is bij mij veel ruimer dan verliefd op een persoon alleen, want ik ben ook verliefd op het leven zelf, dus vermoed dat ik deze vraag ook persoonlijk mag beantwoorden). Dit is logisch want een kind vindt een natte zoen en vrijen vies, tot hij/zij zelf in die fase plots geraakt. Sommigen blijven in die fase hun hele leven lang en die ontwikkelen dat gevoel om blind verlifd te worden eigenlijk onvoldoende. 3. We spreken dus van 'ontwikkelen' hierboven en dat wil zeggen dat je het ook kunt beïnvloeden. Als je dus je mannelijke/vrouwelijke energie leert doen 'stromen', zul je merken dat je plots gefocust kunt geraken op één persoon (of zelfs ding). Op dat moment zul je plots AL je aandacht daarop WILLEN vestigen, en op MAN-iakale wijze (let op 'man'). Als je daar met je gedachten aan toegeeft, dan kun je 'verliefdheid' ook zelf ontwikkelen (door focus). 4. Zie opm.

Nee. Want je hersenen hebben met jouw verstand te maken, terwijl verliefdheid bestaat uit gevoelens. Gevoelens kunnen niet aangestuurd worden. Die krijg je te pakken, of niet.

Nee, maar je kunt er wel in gaan geloven! En hoe bedoel ik dat: Ik was verliefd op iemand, niemand mocht dit weten maar ik wou er toch met iemand overpraten. Toen heb ik maar een vervangend persoon gezocht (waarvan het mij niet uit maakte als ze dachten dat ik daar verliefd op was) zo kon ik toch een beetje over mijn gevoelens praatte. En ik had het er zoveel over dat ik op een gegeven moment begon te denken dat ik echt verliefd op der was. Maar als ik der dan weer zag voelde ik geen kriebels ofzo.

Nee. Verliefdheid is een chemisch proces in de hersenen. Dit heeft te maken met hormonen en feromonen. Je wordt verliefd op iemand omdat deze (geloof het of niet) vruchtbaar en genetisch aantrekkelijk ruikt. Daarom wordt je weleens op iemand waarvan je naderhand denkt "wat zag ik in hem/haar"! Verliefdheid is een manier om tot paring en dus voortplanting te komen en op deze manier tot een genetisch gezien sterk nageslacht te zorgen. Vrouwen voelen zich bijvoorbeeld in de week dat ze vruchtbaar zijn aangetrokken tot andere mannen dan in de drie weken dat ze niet vruchtbaar zijn. In hun vruchtbare week, heeft onderzoek aangetoond, vinden ze gespierdere mannen met een krachtige kaaklijn aantrekkelijk. Deze fysieke kenmerken wordt veroorzaakt door een hoog testosteron gehalte dat vruchtbaarheid aantoont. Maar in de weken dat een vrouw niet vruchtbaar is zal zich eerder aangetrokken voelen tot mannen met een zachter gelaat en een rustiger karakter. Een lager testosteron niveau zal namelijk eerder voor een trouwe man zorgen die in staat is de vrouw bij te staan tijdens de zwangerschap en opvoeding van eventuele kinderen. Overigens kan je wel jezelf wijsmaken dat je verliefd op iemand bent. Je gedachtes zijn een oersterk instrument maar als je eenmaal bij de persoon bent waar je verliefd op denkt te zijn, zal de bekende liefdeskriebel toch echt niet omhoog komen. Net als wat iemand hieronder al uit ervaring verteld. Overigens staat verliefdheid los van liefde. Je kan zeker wel van iemand gaan houden al deed je dit in eerste instantie niet. Houden van groeit uit waardering. Niet uit verliefdheid. Verliefdheid is gekoppeld aan lust gevoelens. Liefde aan emotionele gevoelens.

Bronnen:
http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/zwange...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100