Hoe kan het dat de gevoelstemperatuur vaak niet overeenkomt met de temperatuur op de thermometer?

Ik weet ook wel dat wanneer de temperatuur bijvoorbeeld -1 is en het hard waait de gevoelstemperatuur -10 kan zijn.
Maar hoe is het dan wanneer de thermometer ook in de wind hangt? Dan is de temperatuur toch ook gewoon -10? Of hangt de thermometer van het KNMI altijd uit de wind?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Gedurende koude en winderige winterdagen is het niet de actuele luchttemperatuur wat het direkt koud maakt, maar de zogenaamde gevoelstemperatuur of windchill. Deze waarde is niet een temperatuur zoals weerkundigen deze m.b.v. een thermometer meten, maar een maat voor de hoeveelheid aan warmte die delen van blote huid verliezen. De windchill is afhankelijk van de temperatuur en de windsnelheid (liefst gemiddeld). Hoe sneller lucht (de wind) over onze huid stroomt, hoe sneller de warmte hiervan zal worden afgevoerd. Wij ervaren dit als het sneller koud krijgen, aangezien de oppervlakte van de blootgestelde huid hierdoor sneller afkoelt. Voor de berekening van deze gevoelstemperatuur bestaan verschillende methoden. Door het verschil in de gebruikte factoren en formules komen verschillende uitkomsten voor bij dezelfde aanvangswaarden van temperatuur en windsnelheid. In Nederland maakt men gebruik van de formule die een Amerikaanse textielfabrikant heeft ontwikkeld. Deze Robert Steadman baseerde zijn berekening op het evenwicht tussen warmteverlies en warmteproduktie van een gezond persoon. Bij zijn formule gaat hij uit van kleding dat is aangepast aan de weersomstandigheden en dat de persoon met een snelheid van bijna vijf kilometer per uur voortbeweegt. Verder betrekt Steadman in zijn formule behalve de genoemde factoren ook de luchtvochtigheid en zonnestraling. Voorbeeld: een wandelaar zal een paar graden vorst bij een matige wind (windkracht 3) al als enkele graden kouder ervaren. Bij een stormachtige wind is het voor zijn gevoel 15 tot 20 graden kouder. Een (brom)fietser zal de kou weer heel anders ervaren, zeker wanneer hij de wind tegen heeft. U weet het uit eigen ervaring: bij -10 en windstil weer voelt het minder koud aan dan bij -10 en bijvoorbeeld windkracht 5. Het heeft geen zin de windchill te berekenen bij temperaturen van meer dan ca. 5 graden boven nul en bij windsnelheden lager dan ongeveer 2 m/sec.

Bronnen:
http://www.weerstationleeuwarden.nl/vraagbaak.html

Heel simpel: omdat een thermometer geen gevoel heeft.

de een heeft het sneller koud als een ander... zo zijn er ook mensen die het snel warm hebben.. het is ook wat je gewend bent hoe hoog je de verwarming in huis hebt staan bijvoorbeeld..

Nee, als de thermometer in de wind hangt is de temperatuur niet -10. De temperatuur blijft gewoon -1. De wind maakt het voor je gevoel kouder, het is dan niet kouder. Zo werkt het ook in de zomer op het strand. Als het 30 graden is, en er staat geen wind heb je het bloedheet. Als het 30 graden is en er staat wel wind heb je het veel minder heet. De temperatuur blijft echter gelijk.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100