Heet water en koud water (bevroren water bedoel ik dan).
Koud water;
Zet een schoteltje boordevol water in de diepvries en haal het enkele uren later weer uit. Het water is nu ijs geworden, maar doordat water bij bevriezing uitzet, komt het ijs boven het schoteltje uit! Dat is een vreemde zaak, want alle stoffen krimpen juist wanneer ze afkoelen.
Ook water krimpt bij afkoeling, maar slechts tot 4° C. Daalt de temperatuur nog lager, dan gaat het water uitzetten. Dat verklaart waarom in de winter bevroren waterleidingbuizen stuk springen. Het ijs heeft namelijk meer plaats nodig dan het vloeibare water.
Heet water;
In een pan met heet water op het gas gebeurt eigenlijk hetzelfde. Het warme water zet uit en stijgt op. Het koelt daar af en zakt weer naar de bodem. Daar wordt het opnieuw verwarmd en stijgt weer op.
De warmte wordt verplaatst door stroming.
- Bronnen:
-
http://www.obs-erasmus.nl/leefwereld/groep...
-
http://www.verswater.nl/WaterFun/Proefjes_...