Waarom is de Noordpool geen Zuidpool genoemd?(zie uitleg.)

Zie de wereldbol voor je. Je ziet de Noordpool. Als je de wereldbol omdraait, zie je de Zuidpool. Maar de Noordpool is dan 'beneden'. Mijn vraag: Waarom is de Noordpool geen Zuidpool genoemd?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Ze moesten toch ergens beginnen en dat was toevallig de zuidpool die ze de zuidpool noemden... Als ze andersom begonnen waren hadden ze de aarde wel omgedraaid eerst...

Noord is toch niet persé boven, maar gewoon noord. Voor Australië is zuid toch gewoon boven? Zo hebben ze het nou eenmaal genoemd.

Tja, iedereen weet dat de kerstman op de noordpool woont. Dus toen de iglo van de kerstman gevonden was, werd die plek de noordpool genoemt he ;)

Dat is een kwestie van afspraak. Het ook een ander woord kunnen zijn. Iemand is er mee begonnen en dat is doorgesijpeld in de talen/culturen om een eenduidigheid te bewerkstelligen.

definitie Noordpool door de IAU: The north pole of a planet or satellite shall be the pole which points above the invariable plane of the solar system, regardless of the direction the planet is spinning. However, a different convention is sometimes used, in which a body's north and south poles are defined according to the right-hand rule in relation to the direction of rotation. Als we deze right-hand rule bekijken (volg link bij bron vermelding) dan klopt de benaming van onze Noordpool. Het komt erop neer: stel dat je bij een willekeurige planeet komt, zoek dan de punten die stil staan op (dat zijn er 2). Als je recht boven het punt staat waarbij al het andere linksom roteerd...dan sta je boven de Noordpool van deze planeet.

Verwar jij jouw vraag niet met het feit, dat onze Noordpool eigenlijk de magnetische zuidpool is ? Net zo als elektrische stroom ook de andere kant opstroomt. Historische naamgeving.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100