Waarom vond men het nodig om kalenders uit te vinden (en daarmee dagen en jaren van elkaar te differentieren ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Ik denk simpel gezegd omdat mensen hier behoefte aan hadden. Mensen over het algemeen willen graag regelmaat en een 'plaatje' (al is het maar in het hoofd) om tijd aan te duiden. Dit maakt het makkelijker om hierover te communiceren met andere mensen. Zo wordt afspraken maken makkelijker, preciezer en eenduidiger. Dus niet "als de zon 3 keer onder is gegaan zie ik je weer bij deze boom", maar gewoon "aanstaande vrijdag".

Een kalender bleek nodig voor de landbouw/veeteelt. Wanneer moet je zaaien, wanneer komen de lammetjes etc. Dat wisten ze op zich wel maar dan aan de zonnestand en waar de zon opkwam als je voor je hutje stond (in de winter meer naar het zuiden dan in de zomer) maar met een kalender kon je ook bepalen over hoeveel weken dat was.

De kalender is in eerste instantie bedoeld om in functie van landbouw en veeteelt de seizoenen of jaargetijden te kunnen vaststellen. De eenvoudigste manier om dit te doen is het volgen van de maanmaanden, maar correcter is het om het zonnejaar te volgen. De maankalender loopt elk jaar ten opzichte van het zonnejaar een achterstand op van ongeveer 11 dagen (29,5 x 12 = 354 dagen), zodat de meeste oude cultuurvolken overschakelden op een gebonden maanjaar, waarbij men ook rekening hield met het zonnejaar. Na 3 jaar bedraagt de achterstand al meer dan 30 dagen. Ook dit loste men op verschillende manieren op. De oude Griekse kalender bv. die het maanjaar van 354 dagen volgde, voegde per periode van 8 jaren 3 keer een maand van 30 dagen in. Op die manier telt het jaar gemiddeld 354 + 90/8 = 365,25 dagen, wat een goede benadering is van de lengte van het zonnejaar. Ook de cyclus van Meton biedt een oplossing. Bij de oude Babyloniërs was reeds ontdekt dat 19 zonnejaren 235 lunaties bevatten, m.a.w. na 6940 dagen staan zowel de zon als de maan weer in dezelfde positie. Deze maancyclus wordt nu nog gebruikt bij het berekenen van de paasdatum. Zonnekalender Hier laat men de band tussen de maan en de maand vallen. Men meet de seizoenen niet langer aan de hand van de verstreken maanmaanden, maar men kan ze bepalen aan de hand van de zonnewendes en de nachteveningen. Bij een zonnewende keert het lengen van de dagen. Op het noordelijk halfrond is de dag het kortst bij de winterzonnewende, waarna de dagen opnieuw langer worden ; bij de zomerzonnewende is de dag op zijn langst om daarna opnieuw te korten. Bij een nachtevening zijn dag en nacht even lang. Ook dit gebeurt twee keer per jaar, met name in de lente waarna de dagen langer worden dan de nacht, en in de herfst waarna de dagen korter worden dan de nacht. Om de seizoenen op vaste tijdstippen van de kalender te laten beginnen, stelt men het jaar vast op de tijd die verloopt bv. tussen twee lentenachteveningen. Dit heet het tropisch jaar, en duurt iets meer dan 365 dagen, meer precies 365,2422 dagen (365,242199) of bij benadering 365,25 dagen. Om dit zonnejaar van gemiddeld 365,25 te benaderen gebruikt men gewoonlijk afwisselend maanden van 30 en 31 dagen, met een schrikkeldag om de 4 jaren. Toegevoegd na 1 minuut: http://nl.wikipedia.org/wiki/Kalender

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100