Hoe lachen doofblinde kinderen?

Zijn hun gezichtsuitdrukkingen ook anders? Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat lachen bij iemand die doofblind is meer lijkt op de expressie die bij (oer) angstgestuurde gevoelens -en stoffen- hoort.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Uit ervaring weet ik dat doofblinde kinderen dezelfde lachexpressie hebben als normale kinderen. De ogen staan vaak anders (ivm blindheid) of dicht, dit maakt de gezichtsuidrukking anders, maar de lach is en blijft een lach.

Emotie is voor een groot deel aangeboren, zo blijkt uit een studie van Ekman. Lachen wordt dus niet 'aangeleerd' door omgeving, maar is evolutionair bepaald. Toegevoegd na 52 seconden: Vandaar dat doofblinden (vrijwel) hetzelfde lachen als hun goedhorende en -ziende medemens. Toegevoegd na 21 minuten: Ekman stelt dat er zes basisemoties zijn (blijdschap, woede, verdriet, walging, verrassing en angst) die bij ieder mens dezelfde gezichtsuitdrukking teweeg brengen. Dit is niet aangeleerd maar evolutionair bepaald. Hij heeft van Westerlingen foto's gemaakt met die zes gezichtsuitdrukkingen en deze getoond aan een stam in Nieuw-Guinea, die nog nooit iets van media of andere volken hebben gekend. Het blijkt dat zij exact dezelfde gezichtsuitdrukkingen kennen als de westerlingen, of deze in ieder geval aan dezelfde emotie toe kunnen schrijven. Verklaring? Emoties zijn aangeboren. Dat is in ieder geval de heersende theorie. Ik pretendeer niet dat dit de ultieme en enige waarheid is, maar dit is waar van uit gegaan wordt. Zoals vele wetenschappelijke theoriën: ze hebben vaak een tegenhanger die even goed waar zou kunnen zijn! ;)

Hahahahahaha.... zoiets?

Wanneer twee mensen mondeling met elkaar communiceren, zijn beiden in staat om de reacties en gevoelens van de andere waar te nemen en kunnen zij hun gedrag aan de omstandigheden aanpassen; zelfs een blinde kan uit de intonaties van de stem, het lachen of het gemompel van zijn gesprekpartner zekere informatie over zijn reacties oppikken... Voor een doofblinde is het aartsmoeilijk om deze reacties en gevoelens te ontwaren.

Bronnen:
http://www.kimbols.be/artikels/handicap/co...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100