Hoe wordt de stand van de aardas bepaald? is die niet fictief?

Ik vergelijk het simplistisch gezien maar even met een appel op een stokje... dat stokje steek je toch op elke willekeurige plek door de aarde heen?

Ik las namelijk net dit: "de aardas helt..." heu??
Dat gaf mij te denken over hoe dat dan bepaald wordt?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De Aarde maakt een elliptische baan oom de Zon. De Aardas staat schuin t.o.v. deze baan. De Aardas staat zelf niet helemaal stil maar van de beweging merk je in een mensenleven niet veel, hij wees 50 jaar geleden ongeveer in de richting van de Poolster en zal dat over 50 jaar nog wel ongeveer doen. Toch kantelt hij in een cirkelbeweging zoals een draaiende tol ook een beetje slingert. Een hele slingerbeweging duurt 26.000 jaar. Voor ons is de omwenteling om zijn as het belangrijkste want die bepaalt welke kant zonlicht ontvangt en hoe lang dat duurt. Verder bepaald de schuine stand van de Aardas dat aan de ene zijde van de ellips die de Aarde om de Zon maakt het noordelijke halfrond de meest zon ontvangt (onze zomer) en gedurende de andere helft van de reis het zuidelijke halfrond (onze winter). Voor een wat meer wetenschappelijke uitleg zie:

Bronnen:
http://nl.wikibooks.org/wiki/Kosmografie/B...

Ha, die Freebird; Die as is relatief ten opzichte van onze baan om de zon en bepaalt de loop van de seizoenen.

Per dag draait de aarde eenmaal rond die as, waardoor de zon opkomt en ondergaat.

In principe moet je het ook zien als een soort ' stokje' dat door de aarde is gestoken ; erin bij de zuidpool, eruit bij de noodpool (of vice versa). Naam nu je appel-op-een-stokje en hou hem in je hand en draai rondjes. Zo draait de aarde om de zon. Houd hem nu een tikje schuin, naar je toe of van je af, en je hebt de kanteling van de aardas heel aardig in beeld. Zit je appel niet al te strak, dan kun je hem ook nog een zwieper geven en om het stokje draaien : voila, dag en nacht. Maar je kunt je stokje ook een beetje draaien van links naar rechts of van voor naar achter. Zo kantelt de aarde om haar eigen as. (waardoor soms de bovenste en soms de onderste helft richting zon gekeerd is ; zo krijgen we seizoenen). Zou het stokje van evenaar naar evenaar lopen, dan zou je een beweging krijgen die er op lijkt, maar zouden bijvoorbeeld het verloop van dag en nacht en de seizoenen er over de wereld verdeeld heel anders uitzien. Toegevoegd na 57 seconden: De as, het stokje, zit dus relatief ten opzichte van de zon als je appel op een stokje ten opzichte van jouw lichaam ; ongeveer rechtop er tegenover maar ietsie kantelend. Toegevoegd na 9 minuten: Ik zit nog even door te rekenen wat er zou gebeuren als de aardas door de evenaar liep en de evenaar dus van boven naar beneden ; dan zit Nederland bijvoorbeeld elke dag om 12 uur op de evenaar (HEET !!), en om zes uur 's morgens en 's avonds hebben we hier een poolwinter. Hetzelfde geldt voor de huidige polen. De nieuwe punten van in- en uitgang zouden de nieuwe polen worden ; afhankelijk van waar je insteekt ongeveer Indonesie en Colombia bijvoorbeeld. Al met al zou het nogal wat consequenties hebben denk ik, die leven op aarde een stuk lastiger zouden maken.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100