Hoe weet je of site's met een wetenschappelijk onderzoek de waarheid spreken?

Er staat wel eens bij een stuk tekst dat het wettenschappelijk onderzocht is. Hoe weet je of dit wel waar is?

En misschien met een logo, maar hoe weet je dat dat logo dan echt is?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Als een wetenschapper ergens onderzoek naar doet zijn de volgende stappen belangrijk: - Goed ontwerpen van het experiment, zodat je duidelijk afgebakend hebt dat je precies onderzoekt wat je wil onderzoeken, met zo weinig mogelijk storende factoren, en waarvan je vrijwel zeker weet dat de uitkomst ook daadwerkelijk iets zegt over wat je wil meten. - Goed omschrijven van het experiment en de resultaten in een wetenschappelijk paper. Er zijn heel veel regels voor zulke papers. De opzet, de woordkeus, referenties, en het nuanceren van de resultaten. - De onderzoeksleiding zelf beoordeelt het onderzoek en het paper van de wetenschapper van hun afdeling, en besluit dan vervolgens of het paper kan worden ingediend voor publicatie in bepaalde wetenschappelijke "journals". Magazines zeg maar. - Bij dit journal zijn een aantal wetenschappers aangesloten die een zogenaamde "peer review" doen. Dus dat zijn onafhankelijke wetenschappers op hetzelfde gebied die objectief inhoudelijk naar het paper kijken, en vervolgens besluiten of het in het journal mag worden gepubliceerd. Dus manieren om redelijkerwijs te kunnen zeggen dat het klopt wat uit het onderzoek blijkt is: - Kun je het oorspronkelijke paper traceren en kun je zien of het van een echte universiteit afkomstig is - Is het paper gepubliceerd in een belangrijke journal. Zoals de journal of medicine, of journal of psychology, of science, of nature, enz. Dit is allebei meestal niet het geval bij farmaceutische of cosmetische onderzoeken! Dus hier moet je ALTIJD vraagtekens bij zetten (sterker nog, alleen al van anti rimpelcremes zeggen de meeste dermatologen dat de beweringen mbt de werkzame stoffen daarin voor 99,9% b*llsh*t zijn)

Vraag het onderzoek aan :)

Er bestaat een ranking, hoe vaker een artikel wordt geciteerd hoe belangrijker deze wordt gevonden. Op web of science staan bijna alle wetenschappelijke artikelen met deze ranking : ISI.

Kijk of de site terugverwijst naar het oorspronkelijke onderzoeksrapport. Het rapport zou een heldere omschrijving van het gedane experiment moeten bevatten. Dit kun je altijd herhalen om te kijken of jij onder dezelfde omstandigheden gelijksoortige resultaten krijgt.

Totaal niet tot dat jij zelf het hebt onderzocht. Denk hierbij aan de heer Stapel die verschillende universiteiten en andere gerenommeerde geleerde te kijk heeft gezet door zijn meningen te publiceren als een wetenschappelijk bewezen feit terwijl er totaal geen relevante bewijzen er voor waren.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100