Waar begint een regenboog en waar eindigt het ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Een regenboog begint en eindigt feitelijk nergens, het is een verbuiging van licht door de regen en de zon.

De regenboog die wij zien is een deel van een cirkel, maar als cirkel kun je hem alleen zien als je je ver boven het Aardoppervlak bevindt b.v. in een vliegtuig.

Het is een verzameling kegels die begint in de regen vlak voor je oog en die eindigt waar er geen regendruppels meer zijn. De tophoeken bevinden zich in je oog en de kegelassen liggen op de doorgetrokken lijn tussen je oog en de zon, de tophoeken varieren met de golflengte. Elk regendruppeltje straalt precies zo een zelfde verzameling kegels van lichtstralen met dezelfde tophoeken uit, maar je ziet die lichtstralen alleen maar als de regendruppels zich in jouw regenboogkegel bevinden.

Een regenboog bevindt zich altijd in een locatie waar regen valt of veel kleine drukkeltjes water in de luch hangen. Het geheel is een cirkel, dus heeft geen begin en eindpunt, ookal zien we niet altijd de hele cirkel. De afstand tot de regenboog wordt bepaald door de plaats waar de regendruppels door het kegeloppervlak vallen; dat kan zij op enkele tientallen meters afstand maar ook op enkele kilometers. Soms zien we dat een regenboog ook voor een bosrand of voor gebouwen aanwezig is; in andere gevallen stopt de boog bij zo'n vergelijkingspunt. In het eerste geval dragen druppels die zich tussen de waarnemer en het object in bevinden bij aan de regenboog en vinden we dat de regenboog dichtbij staat; in het tweede geval staat de boog naar ons idee ver weg. [http://www.keesfloor.nl/artikelen/zenit/rb/index.htm]

Een regenboog begint en eindigt gewoon waar het ziet. Een regenboog is in essentie een luchtspiegeling (waterdruppel-spiegeling) van zonlicht in waterdruppels, waarbij de kleuren van het witte zonlicht uit elkaar gegooid worden doordat elke kleur een net wat andere brekingsindex heeft (vergelijkbaar met wit licht op een prisma). Doordat het dus een luchtspiegeling is, is het begin afhankelijk van de plek waarvandaan je waarneemt. Als je naar de voet van een regenboog toe zou lopen verschuift die plek met je mee en zo kom je nooit dichterbij. Die schat zul je dus niet vinden helaas.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100