Kan je een molecuul verkleinen?

Een cosmeticafabrikant beweert dat ze moleculen verkleinen zodat die makkelijk door de huid dringen en toch dezelfde werking hebben.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Moleculen hebben een vaste grootte. Stofwisseling heeft niks met verkleinen hiervan te maken. De stof wordt gewisseld (voedsel naar energie of vet bijvoorbeeld). Dus idd weer een marketing blabla verhaal. Misschien hebben ze een stofje ontwikkeld wat "uit elkaar valt" en zo door de huid beter opgenomen kan worden?

Nee dat is pure marketing. Atomen en dus moleculen hebben vaste groottes.

Natuurlijk kan je moleculen verkleinen. Het lichaam is daarmee de hele dag bezig, dat heet stofwisseling! Het makkelijk doordringen van de huid is een complex samenspel tussen stof en de huid. Dat is niet zomaar een kwestie van de grootte van het molecuul. Bijvoorbeeld water gaat niet door de huid, het blijft in de bovenste laag steken, doordat de huid daaronder veel vetter is. Toegevoegd na 1 minuut: Dus: verkleinen kan, maar het effect op de huid is dubieus.

Dat is een prachtig voorbeeld van potjeslatijn. En het mooie is : mensen die de ballen verstand hebben van natuur- en scheikunde, stinken er nog in ook. Sterker nog ; een groot deel zal na navraag (en het gratis te mogen hebben gebruiken) nog vertellen dat het werkt ook !! De Wondere Wereld van de Marketing. Zoals jij echter ongetwijfeld wel weet, is een molecuul het allerkleinste deeltje van een stof dat nog alle eigenschappen van die stof bezit. En kleiner dan allerkleinst kan niet ; dan deel je het molecuul op in verschillende stoffen, en hebben ze DUS niet meer dezelfde werking. Bovendien is de huid niet voor niets een extreem goed filter, dat niet zomaar allerlei rommel van buitenaf doorlaat. Hooguit neemt ze wat stoffen op, maar die verdwijnen ook weer gewoon. Echt, potjeslatijn van de bovenste plank.

Niet uitgesloten. Je moet denken aan het erfelijk materiaal dat zich voor de celdeling eerst verdubbeld en dan helemaal samentrekt. Grote moleculen kunnen bv onder invloed van de zuurgraad samentrekken en ze kunnen ook met oplosmiddelen als aceton mee de huid in getrokken worden. Persoonlijk denk ik dat smeerseltjes over het algemeen betrekkelijk weinig effect hebben en dat de reklame goed doordachte pseudowetenschap is om indruk te maken. Ze is moeilijk te ontkrachten omdat makromoleculen altijd een iets andere configuratie op de huid hebben dan in de huid.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100