Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom duurt een hagelbui meestal heel kort maar kunnen regenbuien wel een héle dag duren?

Het valt mij op dat een hagelbui meestal in één keer naar beneden valt terwijl het wel een hele dag kan regenen en ook langdurig kan sneeuwen. Hoe komt dat?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
2.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Omdat hagel heel zwaar is(relatief) en regen moet eerst condenseren in de wolken
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Omdat hagel(/intense regen) vaak valt tijdens de passage van een koufront. Het koufront heeft een slope van ongeveer 1:50. Een warmfront daarentegen heeft een slope van 1:150, en hier valt minder vaak hagel uit(vaker motregen of gewone regen). Door de steilere slope van het koufront zal de passage sneller geschieden. Hierdoor is de hagelbui(ook soms zware regenval/onweer) van korte duur.
Er valt niet alleen neerslag tijdens de passage van een front. Een lage-drukgebied kan ook voor neerslag zorgen. Deze neerslag valt meestal in de vorm van regen en bij de juiste temperaturen sneeuw. Omdat een lage-drukgebied een heel groot oppervlak kan dekken zal er voor een langere periode neerslag vallen
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 2500
Gekozen afbeelding