Waarom gaat de wind altijd ''liggen'' als het avond word?

Waarom is dat zo?

Weet jij het antwoord?

/2500

Inversie doet de wind afnemen doordat koude lucht zwaarder is dan warme en door de wrijvingsweerstand met het aardoppervlak. Dit werkt het optreden van windstilte in de onderste lagen sterk in de hand. Dit afkoelingsproces aan de grond is bij mooi weer de belangrijkste reden waarom de wind tegen de avond gaat liggen. Lees een meer uitgebreide uitleg in de bron.

Bronnen:
http://www.frostguard.nl/nachtvorst

Ik kan je gerust stellen ik woon erg hoog en ik merk er niets van dat als het hard waait dat in de avond minder wordt. Ik lig vaak wakker van de enorme stormen die s'avond langs mijn huis waaien.

Het is meer zo dat de wind op het land wordt veroorzaakt door de onrustige lucht op de bodem, op veel plaatsen stijgt wat lucht op door de verwarming aan de door de zon opgewarmde bodem en dat doet de hoge winden afbuigen, ook naar de grond toe, daarom zijn de winden op het land altijd wat onregelmatig. Als er een inversie (koele laag lucht die is afgekoeld aan de warmte uitstralende bodem) is zoals 's nachts dan blijft de lucht dicht bij de grond liggen en waait de wind er gemakkelijk overheen.

dat heeft met de opwarming van de aarde door de zon te maken. als lucht aan de grond opwarmt stijgt het op, maar die `plek` moet wel weer aangevult worden met andere lucht, dat wordt als het ware aangezogen. hierdoor ontstaan hoge- en lagedruk gebieden. de lucht in een hoge druk gebied zal altijd richting een lage drukgebied waaien. hoger hoger het verschil in druk, de harder de wind waait. daarom is het sochtens een uur voor de zon opkomt ook vaak windstil (uitzonderingen daargelaten, het blijft Nederland he. ook is de snelheid van de wind afhankelijk van op de plek waar jij staat. sta jij bijvoorbeeld midden in een drukgebied dan heb je een lichte dwarrelwind (de wind waait naar boven). en de afstand en de magnitude spelen een rol. zoveel dus! maar dat is allemaal terug te herleiden tot de zon. overigens waait de wind niet kaarsrecht van een hoge druk naar een lage druk. dit komt door de corioliskrachten, en dat heeft weer met de draaiing van de aarde te maken wat als gevolg heeft dat in een hogedrukgebied de wind rechtsom draait en in een laagdrukgebied de wind linksom draait.

De wind gaat niet ALTIJD liggen als het avond wordt. Het kan 's nachts behoorlijk stormen. Hij gaat wel vaak liggen; zie daarvoor de andere antwoorden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100