De lichtgevende diode bestaat al tientallen jaren. Eerst rode en toen groene. Men heeft vele jaren gezocht naar een blauwe. Toen iedereen het had opgegeven, ging de Japanner Shuji Nakamura door met 'vruchteloos' zoeken. Maar hij maakte een doorbraak! In 1996 rapporteerde hij zijn uitvinding. En meteen wist iedereen dat dit wel een heel erg grote uitvinding was. Want door blauw licht te mengen met rood en groen licht, kun je 'wit' licht krijgen. Ik zet dat tussen aanhalingstekens om dat wit zonlicht alle kleuren bevat, en met LED-licht behaal je maar een benadering daarvan.
Een blauwe LED wordt behandeld met stoffen, die in andere kleuren oplichten. Ook zo wordt het witte licht benaderd.
Jij hebt het over blauw licht, maar is het is dus 'wit' licht. De lampen die je hebt gezien, hebben een waarschijnlijk hoge kleurtemperatuur. Bijvoorbeeld 5000 K of hoger.
Dat zit zo: ons oog is gewend, dat het avondlicht veel rood bevat. De kleurtemperatuur van een gloeilamp komt daar dicht bij, die is 2800 K. Er zijn trouwens ook LED lampen, die deze kleur wit geven.
Helder wit is tussen de 3500 K en 4000 K. Dus als je zo'n lamp in de avond laat branden, ervaar je dat als blauwer, dan dat je dat overdag doet.
In de tweede bron vind je technische informatie over LED-lampen. Werkelijk alle info staat daar in. Je ziet, dat het nog niet mogelijk is, om werkelijk mooi wit licht te maken. Ook niet tegen hoge kosten. Dat het voor 60% lijkt, komt veel voor. En met 80% scoort een lamp al in de top. Een gloeilamp scoort per definitie 100%.
- Bronnen:
-
http://archive.sciencewatch.com/jan-feb200...
-
http://www.olino.org/ov/lampen