Als met je schoolwerk,op school iemand afkijkt,en dat wil je niet,wat moet je dan doen?Veraden is ook kinderachtig maar wat moet je dan?

Ik heb liever niet dat ze afkijkt, maar ze is ook een beetje een vriendin van mij.Wat moet ik doen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Je maakt het jezelf alleen maar lastig als je daar blijft zitten. Vraag aan de leerkracht of je tijdens overhoringen of PTA's ergens anders mag zitten, verzin desnoods een smoesje. Zo weet je vriendin niet dat je vanwege haar afkijken weg gaat en hebt je niemand verraden.

Afdekken met je arm. Ook al is ze een vriendin, het betekent niet dat ze mag afkijken. Anders zoekt zij maar andere vrienden.

praat met haar, zeg dat je het niet wilt dat ze afkijkt... en anders een andere zitplaats nemen, ver van haar af... en als ze toch bij je komt zitten, er met een leraar over praten...

Het is wel een vaststaand feit dat u ook niet uw ogen op uw eigen werk houdt, anders kunt u niet waarnemen dat een ander spiekt. Overigens berust de taak bij de docent(e) om er op toe te zien of de leerlingen hun werk goed doen. Dus u bent gevrijwaard om de Judasrol op u te nemen.

Laat haar gewoon afkijken , gun haar ook een goed cijfer.

Praat er eerst met haar zelf over! Waarom kijkt ze af? Leert ze gewoon zelf niet, of is ze zo onzeker dat ze ondanks dat ze zelf leert denkt dat jij het beter weet? Kijkt ze tegen je op of is ze jaloers omdat jij altijd betere cijfers haalt, hoe hard zij ook leert? Moet ze thuis zoveel andere dingen doen (bijvoorbeeld klusjes voor haar ouders) dat ze geen tijd meer heeft om te leren? Vind ze het moeilijk om te concentreren? Of zit ze gewoon liever s middags met vriendinnen in de stad dan thuis achter de studieboeken? Zeg haar eerlijk hoe jij je bij haar afkijkgedrag voelt en dat je niet meer wil hebben dat ze dat doet. Blijft ze het doen en vind jij haar reden niet gegrond (zoals wanneer ze gewoon geen zin heb om zelf te leren), ga dan ergens anders zitten en als ook dat niet gaat dan pas zou ik naar leraar gaan. Eerst met haar zelf bespreken voor je haar bij leraar verklikt, jullie zijn tenslotte vriendinnen.

Verraden zou ik niet doen. Daar maak je je beslist niet populair mee ik de klas. Kun je niet zo gaan zitten dat het wel heel moeilijk voor haar wordt om af te kijken? Ga schuin zitten, met je rug (half) naar haar toe of leg je arm er voor. Als ze hel veel moeite moet doen valt het wellicht de leraar ook op...

stoor je je er echt heel erg aan? probeer gewoon verder te gaan met je toets en ga een beetje moeilijk zitten of iets dergelijks, doe dit niet te overdreven. suc6

Ik zou me eerst eens afvragen waarom je dat niet wilt. Is het omdat je je zorgen maakt om je vriendin dat ze niet voldoende leert? Of ben je bang dat ze daardoor net zon goed (of slecht) cijfer krijgt als jij? Als je denkt een goed cijfer te kunen behalen en je wilt dat zij dat niet krijgt door bij je af te kijken tja. mij zou het dan niet kunnen schelen. Als het zon goede vriendin zou zijn dat ik me zorgen zou maken dan zou ik met haar gaan praten. Gewoon eerlijk naar jezelf zijn waarom je het niet wilt. Dofa

Aangezien je dat stoort, zou ik het proberen een beetje te laten merken, maar zeker niet verraden.

Als het een goede vriendin is, dan zou ik het niet erg vinden om haar te helpen. Maar het kan natuurlijk niet altijd. Ik zou haar wel zeggen, af en toe mag je kijken, maar je zult het zelf ook moeten leren. Het is niet de bedoeling dat ik in de boeken zit en alles leer, en jij niets doet. (als dat het geval is tenminste, kan ook onzekerheid zijn of dat ze het niet snapt). Ze zal zelf moeten proberen het te maken. Ga anders met haar samen leren en overhoor haar. Als ze het goed doet, dan heeft ze geen reden om bij jou te kijken en zeg het haar dan,zeg bijv. Zo, je kunt het echt wel goed, je hoeft nu niet bij mij af te kijken trutje, (of zoiets). Zullen we zien wie het beste cijfer krijgt zonder af te kijken? Misschien dat je haar daarmee stimuleert om het zelf goed te maken. Zonder hulp van jou. Als ze te lui is om te leren, dan zou ik zeggen, sorry lieverd, dit werkt zo niet, op het examen moet je het ook allemaal zelf doen. Je zult echt moeten studeren. Ik zou dan zeggen, af en toe mag je afkijken, maar dat is in nood gevallen. Toegevoegd na 4 minuten: Ik heb vroeger zelf meegemaakt dat ik ging afkijken en iets overnam wat echt nergens op sloeg. Het was een zelf verzonnen woord van mijn buurmeisje in de klas. Ik was zo dom om het over te schrijven. De leraar zei het de volgende keer even in de klas, heel lullig, hij dacht dat zij bij mij had afgekeken. Ik kon wel door de grond gaan. Ik weet niet meer of ik toen gezegd heb dat ik degene was die spiekte. Volgens mij wel.

Je kan je vriendin vertellen er geen probleem mee te hebben dat zij liever de antwoorden van mij overneemt maar uiteindelijk heeft ze straks een diploma en blijkt ze eigenlijk na die school nog niet wijzer is geworden omdat ze nooit echt geleerd heeft en de antwoorden die ze van jou heeft afgekeken heeft ze nooit onthouden. Ze straft zichzelf er uiteindelijk mee zie het maar zo. Anderszijds is het ook zo....als blijkt dat jullie wel erg vaak dezelfde antwoorden hebben is het jouw ja tegen haar nee bij de leraar!

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100