In een luchtstofmonster in NL zijn radioactieve deeltjes afkomstig uit Japan gevonden. Maar hoe weet men (zeker) dat deze afkomstig zijn vanuit Japan?

Radioactiviteit uit Japan verwaarloosbaar

In een luchtstofmonster, genomen op het RIVM tussen woensdagochtend 23 maart en donderdagochtend 24 maart, zijn radioactieve deeltjes gevonden, afkomstig van het kernongeval in Japan. Het gehalte aan I-131 lag ruim een factor 10.000 lager dan tijdens ‘Tsjernobyl’. De gevonden concentraties zijn verwaarloosbaar en leiden dus niet tot besmetting van gras, gewassen en drinkwater.


De gevonden concentratie van stofgebonden I-131 bedraagt 0,00017 Bq/m3. Ook andere radioactieve stoffen, zoals Cs-134, Cs-137 en Te-132, zijn aangetroffen, maar wel in mindere mate. De precieze waarden daarvan kunnen pas bepaald worden nadat de natuurlijke radioactiviteit in het meetfilter is vervallen. In het luchtmonster van het etmaal ervoor zijn geen radioactieve deeltjes uit Japan aangetroffen. Dat was wel het geval in Zweden en Finland.

Enz.

http://www.rivm.nl/milieuportaal/nieuws/Radioactiviteit-Japan-verwaarloosbaar.jsp

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Van de gevonden concentraties die misschien gevonden zijn kan niet aangetoond worden dat ze uit Japan komen. Er zaten geen Japanse vlaggetjes op de deeltjes. Het kan een extra activiteit van de zon zijn geweest, of ergens anders is misschien straling vrijgekomen. op dat punt moet je niemand geloven. Mag ik je even aan het volgende herinneren. Tsjernobyl was niet het enige nucleaire ongeval voor Japan in de geschiedenis. Rondom de opwerkingsfabriek Majak in Rusland zijn in de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw twee grote en diverse kleine nucleaire ongelukken geweest waarbij eveneens grote hoeveelheden radioactiviteit over meer dan 26.000 km2 bewoond gebied werden verspreid. Ook in Groot-Brittannië (Sellafield), de Verenigde Staten (Three Mile Island) en Japan (Kernenergiecentrale Fukushima I en Kernenergiecentrale Fukushima II) zijn er ongevallen geweest waarbij radioactiviteit vrijkwam. Kan iemand mij bevestigen dat niet ergens anders op de wereld op dit moment met straling wordt gestrooid. De Russen zijn bewezen zwijgers als het om dit soort ongelukken gaat.

Doordat de straling normaal gesproken rond een bepaald niveau ligt. Vandaag is die straling (net een beetje) hoger. Tja, dan is er nog maar 1 verklaring voor het verschil: Japan

Radioactieve deeltjes zitten altijd in de lucht, echter deze worden beschouwd als 'normale waarden" en zijn geen gevaar voor de volksgezondheid, aangezien een mens wel enigzins wat kan hebben, en wij regelmatig blootgesteld worden aan straling. De natuurlijke ioniserende achtergrondstraling komt uit de bodem en het heelal en hangt af van de plaats op aarde. Indien de waardes van de actieve deeltjes verhogen, en er heeft niet op nóg een andere plek een kernramp plaatsgevonden, kan men dus verzekerd zijn dat de deeltjes die in de verhoging gemeten zijn, afkomstig zijn uit Japan. Ook het weer speelt hierbij natuurlijk een grote rol. Door de luchtstromen te volgen en te meten, weet men precies welke kant de deeltjes opwaaien. http://nl.wikipedia.org/wiki/Ioniserende_straling

Volgens mij kan dat nooit met zekerheid gezegd worden. Het is wel vreemd, want normaal staat de wind in Japan in het voorjaar richting het westen, het lagedrukgebied ligt dan boven Rusland. Er zit wel een kleine marge in, maar niet zo veel. De kans dat de radioactiviteit de VS bereikt is al erg klein, want het kan boven de oceaan uitregenen of de wind kan draaien, maar nooit zover dat het richting Europa gaat. Toch is men aan de westkust jodium aan het inslaan als bescherming tegen de iodine en cesium. Als de radioactiviteit heel hoog in de lucht komt, kan het grote afstanden afleggen, maar volgens mij zou het nooit tot in Nederland kunnen komen.

Bronnen:
aardrijkskunde

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100