Wat zou een mogelijk afstudeeronderzoek mbt leegstaande kantoorgebouwen kunnen zijn?

Het gaat om een WO afstudeeronderzoek op het gebied van leegstaande kantoorgebouwen.

Toegevoegd na 3 uur:
( Het gaat om de richting Real Estate Management)
Alvast hartelijk bedankt voor alle reacties!

Toegevoegd na 3 uur:
Ik zit te denken in de richting van:
- Transformatie wordt door beleggers gezien als één van de laatste opties omdat de boekwaarde drastisch daalt (kantoorhuur is vele malen hoger dan van bv woningen).
Dus ik zou onderzoek kunnen doen hoe deze groep gestimuleerd kan worden om toch over te gaan op transformatie naar bv wooneenheden.
- Een andere optie is het kijken naar de maatregelen die gemeenten kunnen treffen om kantoorleegstand tegen te gaan.
- In tijden van hoogconjunctuur is er veel vraag naar kantoorpanden vanuit het bedrijfsleven maar tijdens laagconjunctuur is dit vele malen minder. Ik zou onderzoek kunnen gaan doen naar de mogelijkheden om (nieuwe)kantoren zodanig in te richten/ ontwerpen dat ze tijdelijk kunnen worden voorzien van wooneenheden. (voor mensen die tijdelijk onderkomen nodig hebben ivm verhuizen/werken oid). Misschien is deze optie wel iets te technisch maar alternatieven zijn welkom!

Weet jij het antwoord?

/2500

Er wordt tegenwoordig veel gesproken over leegstaande kantoorgebouwen al dan niet tijdelijk als woonruimte gebruiken. Wat zijn daar de voor- en nadelen van, wat moet er met die gebouwen gebeuren voor ze woonklaar zijn, hoe groot is de eventuele doelgroep, staan vastgoedbeheerders hiervoor open, wat zijn de wettelijke mogelijkheden? Wat moet er gebeuren met onverhuurbare kantoorgebouwen? Waarom zijn ze eigenlijk onverhuurbaar? Wat is er misgegaan met de planning en/of de uitvoering?

Wat voor studierichting doe je? Iets economisch? Ik zou het al snel in de duurzame hoek zoeken als ik iets moest verzinnen voor leegstaande kantoorruimte. Alternatieve gebruiksmogelijkheden zijn misschien wel de toekomst. In de VS wordt er geëxperimenteerd met kasbouw in leegstaande kantoren. Of maak een business case om ze met zonnepanelen te beplakken. Iets anders is de rol die ze kunnen spelen in het terugdringen van de mobiliteit: kunnen ze ingezet worden als flexkantoor? Waarom werkt dat nu nog niet lekker? Welk percentage van het areaal leegstand zou daarvoor geschikt zijn? Onder welke voorwaarden? Wat mag het dan kosten?

Ga eens praten met PvdA fractie van Amsterdam. Zij hebben enkele voorstellen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100