een kind van 3.5 jr onthoud alle boekjes die worden voor gelezen is dit normaal?

gewone interesse

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Helemaal normaal is het niet, maar het is ook niet zo uitzonderlijk dat je je zorgen moet gaan maken (of overdreven trots op haar moet zijn). Driejarigen lezen nog niet echt literaire werken met ingewikkelde plots. De verhaaltjes zijn doorgaans vrij oppervlakkig, gaan over herkenbare dagelijkse dingetjes en hebben vrij weinig tekst. Een kind van die leeftijd dat geïnteresseerd is in lezen . boekjes (wat je flink kunt stimuleren door veel en goed voor te lezen) zal van vrijwel elk boekje na 1 of 2 keer lezen kunnen vertellen waar het precies over ging, wie er in speelde en wat de plot / de grap was. Sterker nog ; een kind dat dat na een keer of drie nog NIET kan, heeft overduidelijk een aandacht voor het lezen of voor boeken in het algemeen (tenzij het aantoonbaar iets mankeert). Boekjes die ook qua tekst eenvoudig in elkaar zitten - zoals de boekjes van Dick Bruna of Pietertje Pet, met slechts vier regels per plaatje op rij - zal een kind van onder de drie al na een paar keer letterlijk kunnen meedreunen. En op een gegeven moment zelfs zonder de plaatjes te zien. Dit is juist een leuke eigenschap van kinderen, want ze houden ontzettend van verhalen die ze al kennen, en je kunt vreselijk met ze lachen door bij de tigste keer voorlezen woorden te veranderen. Toppunt van humor, als je drie bent. Kan ze echter na slechts 1 keer voorlezen het hele Grote Boek van Jip en Janneke vrijwel letterlijk citeren, dan heeft ze inderdaad een uitzonderlijk geheugen.

Uit eigen ervaring (ik heb drie kinderen die alle drie compleet anders in elkaar steken en een compleet andere intelligentie hebben): Ja, dat is redelijk normaal. De meeste kinderen hebben een heel goed geheugen voor verhaaltjes en vinden het heerlijk als dingen herhaald worden en ze 'mee kunnen lezen' terwijl ze nog geen letters herkennen. Daarom doen rijmpjes en liedjes het ook zo geweldig op deze leeftijd.

Ja, dat is tamelijk normaal. Kinderen van 3 jaar kunnen heel veel op het gebied van lezen, onthouden, tellen etc. Mijn kleindochter deed en doet mij ook regelmatig verstomd staan. Door iets te vertellen wat heel lang geleden gebeurt is of in een boekje stond. Door in het Engels tot 15 te gaan tellen. Etc. Sommige dingen die ze kunnen op die leeftijd, kunnen ze later niet meer. Dat komt omdat ze dan weer hun energie moeten steken in het leren van heel veel andere dingen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100