Wat is qua verbruik voordeliger een convector kachel op stroom of een olieradiator op stroom?

Beiden 2000 wat. Oppervlakte is breedte 2, diepte 4 en hoogte 2.5 mtr.

Weet jij het antwoord?

/2500

Staat een laag energieverbruik hoog op je prioriteitenlijstje? Dan is een convector of lagetemperatuur-radiator voor jou misschien wel de interessantste optie. Speelt je budget daarnaast een grote rol? Dan is een radiator een slimme keuze. De effectiviteit van een convector is n.l.groter in verband met het verschil tussen convectiewarmte en stralingswarmte. 1. STRALINGSWARMTE Stralingswarmte bestaat uit horizontale warmtegolven die de omgeving verwarmen. Het is dus een directe vorm van verwarming. Deze verwarmingsmethode is gezonder dan convectiewarmte, omdat de warme lucht die je inademt niet uit een verwarmingselement komt dat stof met zich meebrengt. Veel mensen vinden dat stralingswarmte warmer en aangenamer aanvoelt. 2. CONVECTIEWARMTE Convectiewarmte is een indirecte vorm van verwarming. Het verwarmingselement zuigt koude lucht aan en warmt die op. De warme lucht stijgt tot aan het plafond, koelt af en zakt opnieuw, zodat het proces zich kan herhalen. De omgeving warmt gelijkmatiger op dan bij stralingswarmte en de energie wordt daardoor effectiever gebruikt, dus ook het stroomverbruik wordt beter benut (je stelt b.v. de regelaar wat lager af en gebruikt dan minder stroom).

Bronnen:
https://vasco.eu/nl-nl/blog/radiatoren/wat...

Qua verbruik maakt het niets uit, 2000 Watt voor beide soorten. Wat wel uitmaakt is dat een convectorkachel direct warmte levert en een oliegevulde radiator pas na 10 minuten warmte afgeeft. Aan de andere kant, als je de kachel uitzet is de convector bijna direct koud en de radiator gaat nog minuten door met warmteafgifte.

Ik heb het vaak genoeg gezegd tegen mensen, dat een split unit airco het aller zuinigste kan verwarmen. ( Helaas is de aanschaf boven je budget. ) Airco met een COP Waarde van 5 Als die 2000 Watt warmte af geeft, Dan is het stroom verbruik 400 watt Airco met een COP Waarde van 4 Als die 2000 Watt warmte af geeft, Dan is het stroom verbruik 500 watt Airco met een COP Waarde van 3 Als die 2000 Watt warmte af geeft, Dan is het stroom verbruik 666 watt Een standaard kachel op stroom heeft een COP Waarde van 1 Als die 2000 Watt warmte af geeft, Dan is het stroom verbruik 2000 watt Nog een voordeel is dat een wand airco de opgestegen warmte ook naar beneden blaast. ( dus er blijft minder verloren warmte aan het plafond hangen ) Voor mij is een kachel op stroom of een olieradiator gewoon energie verspilling. ( want 2000 watt warmte = 2000 watt verbruik ) Met 2000 watt daar kan ik met 3 airco's 10.000 watt warmte mee geven Maar als ik echt moet kiezen welke het zuinigste is van die 2 zal ik voor de olieradiator gaan. ( want die gaat uit als die op temperatuur is. )

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100