Waarom gaan mijn tuinlampen niet tegelijk aan?

Ik heb in de schuur een vaste contactdoos. Daarin zit een tijdschakelaar, en daarin zit een verlengsnoer met 3 contacten. In de eerste zit een gewone steker, die naar de buitenlamp loopt. Dit is een normale fitting met spaarlamp erin. Met de kerst heb ik op dit verlengsnoer, dus op dezelfde tijdklok méér verlichting gezet: een net van 1 meter hoog en 5 meter lang met die nieuwe minilampjes langs de schutting, en een lang snoer met kleine groene kerstlampjes die om de takken van de boom gewikkeld zijn. Een prachtig gezicht. In het begin gingen ze alle drie tegelijk aan 's-avonds. Maar sinds een paar weken gaan eerst de buitenlamp en de boom tegelijk aan, en volgt het net aan de schutting een half uur later. Maar ze zitten op dezelfde tijdklok! Kan iemand dit uitleggen want zo lijkt het eerder magie dan logica.

Toegevoegd na 1 minuut:
de kerstlampjes hebben dus allebei zo'n knol aan de steker, (transformator) en zo'n dun groen snoertje

Weet jij het antwoord?

/2500

De enige verklaring die ik kan bedenken, is dat het net aan de schutting zijn eigen schemerschakelaar heeft. Met Kerst merkte je dat niet, het was al donker toen de tijdklok er stroom op zette. Maar het wordt nu elke avond een beetje later donker, dus gaat het net pas later aan, ook al zet je er eerder stroom op. (Zet er maar eens overdag stroom op. Als mijn theorie klopt blijft het net uit)

Dit is inderdaad een vreemd verschijnsel, Het is naar mijn mening wel ongebruikelijk voor een set kerstlampjes om een ingebouwde schemerschakelfunctie te hebben. Ik ken er eerlijk gezegd niet één die dat heeft. Daarnaast lijkt het me dat als het lampjesnet in kwestie wel deze functionaliteit zou hebben, dat de koper dat waarschijnlijk op de verpakking zou opmerken. De meeste van deze kerstverlichtingsproducten hebben doorgaans een aantal programma's die de lampjes bedienen. Zo kan men er bijvoorbeeld voor kiezen om de ze altijd aan te laten, of om en om laten verspringen, fonkelen, langzaam dimmen, snel knipperen, enz, enz. Ik weet van een set die ik zelf heb dat 1 van die programma's een storing heeft. Deze doet oorspronkelijk eigenlijk een willekeurig patroon maar nu lijkt hij minuten lang uit te staan en begint zo nu en dan opeens spontaan te knipperen. Wellicht is er bij het lampjesnet iets vergelijkbaars aan de hand. In elk geval zou je kunnen proberen de verschillende factoren één voor één uit te sluiten door bijvoorbeeld eerst het lampjesnet gewoon direct op een vaste wandcontactdoos aan te sluiten (dus zonder tijdsschakelaar en stekkerblok). Verder zou je met een multimeter de 3 contactdozen op het verlengsnoer kunnen controleren. Wellicht is het contact waar het net op aangesloten zit een beetje gecorrodeerd? Probeer eens een ander verlengsnoer om er zeker van te zijn. Als de andere 2 lampen wel gewoon op de ingestelde tijd aan gaan kan het haast niet aan de tijdsschakelaar liggen. succes

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100