Hoe wordt een aquaduct gemaakt?

Hoe wordt een aquaduct gemaakt onder een al bestaande vaarroute?
De weg gaat er onderdoor, maar hoe weet je hoe diep je moet graven en waar je de boel moet gaan stutten? Wat doe je met het water? De vaarroute moet open blijven.

Weet jij het antwoord?

/2500

Hier spreekt men niet van een aquaduct maar gewoon van een tunnel. Een aquaduct is het transporteren van water boven de grond ( zoals de Romeinen dat deden). Als antwoord op uw vraag kan ik melden dat men de diepte van de waterweg en dat men daaronder zal graven en nog alleen in ondoorlaatbare lagen zodat het water er niet door kan. Is die laag wel doorlaatbaar dan zal men ringen betonneren om zo de pijp waterdicht te hebben. Een andere mogelijkheid is dat men op de bodem van de waterweg betonnen elementen laat zakken die men waterdicht aan elkaar verbindt, dit kan natuurlijk alleen als die diep genoeg is. (zie afbeelding)

Er zijn diverse mogelijkheden zoals het eerste antwoord al aangeeft. Maar er kunnen ook rotsen zij waar je door moet. Ze boren in de rotsen en plaatsen gelijk een ring van betonplaten zodat de zaak stabiel blijft. Met de Betuwelijn onder de Rijn door hebben ze het nog anders gedaan. Daar werd de grond eerst bevroren zodat het niet inzakt of ging lekken en kom men gelijk een waterdichte rand aanbrengen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100