Wat betekent "Azimut" ? Zie toelichting.

Het betreft informatie op een website over montage van zonnepanelen op het dak van een woonhuis, met de volgende tekst: "Bijna geen enkel dak heeft de optimale hellingshoek en optimale azimut oriëntatie voor zonnepanelen." Graag in Jip-en Janneketaal wat "azimut" betekent.

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De azimut is de hoek ten opzichte van het noorden, meestal aangegeven in graden. Dus een azimut van 90 graden, 'wijst' naar het oosten. Die hoek is relevant voor de zonnepanelen omdat de zon oostelijk [90 graden] opkomt, om [een uur of] 12:00 uit het zuiden [180 graden] schijnt, en dan in het westen [270 graden] ondergaat.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Azimut

De azimut is eigenlijk gewoon de windrichting (uitgedrukt in graden). Bij jouw voorbeeld moet een zonnepaneel op twee manieren uitgericht worden. Ten eerste moet hij in de juiste windrichting wijzen, ten tweede moet hij de juiste hellingshoek (omhoog) hebben.

Zonnepanelen moeten, leveren de meeste opbrengst, als ze ongeveer naar het zuiden gericht worden gemonteerd. In de praktijk geeft elk richting tussen ZW en ZO goede resultaten. Dus een azimut van 135 tot 225 De dakhelling is optimaal bij 36 graden, maar ook hier, is elke hoek tussen 30 en 50 goed. hoe verder de orientatie hiervan afwijkt, des te lager is de opbrengst. Zie het plaatje onder de link

Bronnen:
http://www.allesoverzonnepanelen.nl/wp-con...

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100