Waarom worden bankpassen onbruikbaar als je ze op een magnetische plaat legt? Wat gebeurt er dan precies eigenlijk?

Weet jij het antwoord?

/2500

De informatie op je pinpas zit in een dunne magneetstrip (vergelijkbaar met cassette/VHS banden). De data wordt opgeslagen door het op een heel specifieke manier te magnetiseren. Wanneer je een andere magneet in de buurt houd die sterker is (en dat zijn je eigenlijk altijd) dan veranderd die het patroon op je strip waardoor de data die er ooit op stond verdwijnt. Nu kunnen moderne kaarten redelijk wat hebben maar je moet ze toch echt uit de buurt van magneten houden.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magneetband
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magneetkop
http://nl.wikipedia.org/wiki/Magneetstrip
www.goeievraag.nl/vraag/gebeurt-magneet-la...

Een magneetstrip heeft veel verschillende onderdelen waaronder weekijzer. Weekijzer kan worden aangetrokken door permanente magneten of spoelen. In weekijzer zitten ongeorganiseerde elementaire magneten. Als je een weekijzer op een magneet legt dan raken die elementaire magneten georganiseerd. Daardoor kan de pinmachine de strip niet meer lezen. Een weekijzer kan ook weer ongeorganiseerd raken. Dat hangt af van de sterkte van de magneet die eroverheenging. Daarom kunnen bankpassen ook onbruikbaar worden door een telefoon. De elektrische signalen van een telefoon kunnen de elementaire magneetjes georganiseerd maken. Kijk even naar de foto. Het eerste plaatje is ongeorganiseerd. Het tweede plaatje georganiseerd. Dit maakt het misschien duidelijker.

Op de achterkant van je pasje zit een bruine strip. In die bruine strip staat informatie geschreven op een magnetische manier. Je kunt die strip vergelijken met het bandje van een ouderwetse compact-cassette. Je kunt die strip wissen met een magneet en dan doet het pasje het niet meer. Alhoewel.... Bij veel winkels moet je je pasje al in in de lezer steken in plaats door een gleuf te trekken. Dan wordt die strip niet meer gelezen, maar wordt de chip gebruikt op je pasje. De chip kun je niet wissen met een magneet, dus dat probleem is binnenkort helemaal voorbij.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100