Waarom hebben mensen het vaak over DE zondag.

Dus: Wij eten Chinees op de zondag.
ipv: Wij eten zondags Chinees.
of
Ik doe de was op de maandag

Ik ben zeker niet op zoek naar een grammaticaal antwoord
Het is iets anders waarom mensen zich aldus uitlaten.
Maar wat is dat?
Wie het weet of een vermoeden heeft mag het zeggen!

Toegevoegd na 1 dag:
Bijvoorbeeld een advertentie bij de slagerij:
"Wij zoeken een leuke collega voor de zaterdag"
of
"Champions league voetbal, o, dat is meestal op de woensdag."

Weet jij het antwoord?

/2500

De meeste mensen houden van overzicht, dus gaan ze alles indelen en verdelen, ook nemen ze dan gewoontes van een ander over, zoals maandag wasdag en op zaterdag geen warm eten en op zondag soep enz. En ja zondag is voor velen een speciale dag, ze zijn dan thuis en willen iets extra's doen.

Om op die dag de NADRUK te leggen. Misschien om zo hun voornemen voor die dag te "verankeren",ook al doen ze dat kennelijk onbewust.

Ik denk eerder aan een religieuze oorsprong. De zondag was de laatste dag van de week en tevens DE rustdag, voorgeschreven en opgelegd door de kerk. Het krijgt een extra karakter door het, enigszins, verschillend taalgebruik in het Noorden en het Zuiden. Meen ik.

Dat doen de mensen om duidelijk aan te geven dat het over een algemeenheid gaat. Als je alleen ''zondag'' zou zeggen, denkt men al gauw aan aanstaande zondag. Door het woordje DE toe te voegen wordt duidelijker gemaakt dat het (in principe) om elke zondag gaat en niet speciaal komende zondag Bijvoorbeeld: Fietsen doe ik op zondag Gevoelsmatig weet je niet zeker welke zondag bedoeld wordt. Fietsen doe ik op de zondag Nu is duidelijk dat zondags de standaard fietsdag is. Toegevoegd na 7 uur: ''de zondag'' is ook duidelijker dan ''zondags'', 2 klinkers achter elkaar uitspreken is vervelender (gs), en on-verstaanbaarder. Taal is levendig en iemand is ooit ermee begonnen DE toe te voegen en blijkbaar succesvol, want het betekent hetzelfde en daardoor is het doorvelen overgenomen. Mijn antwoord komt er dus op neer, dat het vooral duidelijker is.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100