Stel: een kind wordt geslagen door de ouder. Het gebeurt waar je bij staat op straat of in de winkel. Wat doe je?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit is een goede en moeilijke vraag. Het is vooral belangrijk dat je je niet zomaar gaat verwikkelen in het conflict tussen ouder en kind. Als het gaat om een zogenaamde "pedagogische tik", dan zou je eerder overkomen als "bemoeial." Bij mishandeling is het in sommige gevallen wel aangeraden om tussen te komen. Let hierbij natuurlijk ook op je eigen veiligheid. Als je jezelf niet capabel genoeg acht om kordaat tussenbeide te komen, bel dan de politie.

Ik heb dat een keer meegemaakt, maar toen zat ik in de auto. Ik draaide mijn raampje open en heb er wat van gezegd. Ze hield er wel mee op, maar ja dat is altijd maar een momentopname.

achtervolgen en het autonr noteren en doorgeven aan de politie of kinderbescherming ,wel alleen als een een echte gemene slag is geen corrigerende tik als ze lopend of met de fiets zijn spreek ik ze aan wat kun je meer doen,je kan ze slechts terug slaan

Ligt eraan of het eruit ziet als een corrigerende tik of dat het echt een complete aframmeling is. In het eerste geval doe ik niets. Het kind zal het ongetwijfeld verdiend hebben. Een kind houd daar echt niets aan over, ik heb ook mijn aandeel corrigerende tikken wel gehad en heb daardoor wel beter mijn grenzen geleerd. Is het echter een complete aframmeling, dan zou ik er tussen duiken en eventueel de politie bellen, want je weet niet wat er gebeurt op het moment dat je er niet meer bij bent.

Niets, tenzij het op mishandeling lijkt, in dat geval overweeg ik de politie in te schakelen, afhankelijk van de ernst van de situatie. Van een corrigerende tik of een licht pak slaag is echter nog nooit iemand slechter geworden.

Laat ik beginnen met zeggen, dat ligt aan de intentie van de oorvijg die de ouder uitdeelt. Ik keur ten eerste alle geweld tegen 'zwakkeren' mordicus af, daar vallen natuurlijk kinderen onder, bejaarden, gehandicapten en vanzelfsprekend vrouwen. Ik zal er altijd wat van zeggen, indien ik constateer dat het geweld van corrigerende tik overgaat in een 'ram' uit pure frustratie of dergelijke. De kans is groot dat indien ik zulks tegenkom, ik ook één of twee van mijn kinderen bij me heb, ik wil hun ook niet afschrikken en het slechte voorbeeld geven, door diegene aan te pakken. Ik zou het wel willen, maar dat kan ik als opvoeder niet maken. Maar ik zal zeker mijn postuur en mijn assertiviteit laten gelden om diegene op andere gedachten en vooral daden te brengen. In een winkel denk ik dan aan per ongeluk expres mijn winkelwagentje tegen de schenen aan te rijden, een vernietigende blik te geven en het desbetreffende kind een knipoog. Je mag zoveel niet als vader, als je je kinderen bij je hebt, altijd maar nadenken en anders reageren op situaties, dan de eerste gedachte je ingeeft. Zeg wel eerlijk dat mijn kinderen me vaker in zulk soort situaties met een veelbetekenende blik op een rigoureuze andere gedachte brachten, en niet te handelen vanuit mijn eerste instinct ( welke net zo min is als de lul waarop ik dan zou reageren met een 'corrigerende tik' ) (:

Je kan niks doen alleen maar verbaasd aankijken...

Iedere klap is in beginsel kindermishandeling. Je moet het voorval aangeven bij de politie. Als daar reden toe is, kan de officier van justitie besluiten om af te zien van vervolging. Vroeger mocht je als ouder nog een pedagogische tik uitdelen. Tegenwoordig is iedere klap strafbaar.

Een corrigerende tik hoort bij opvoeden. (Want sommige jongeren hebben duidelijk te weinig gehad) Een aframmeling is kindermishandeling en moet de politie gewaarschuwd worden.

Slaan is, altijd, strafbaar, dus je kunt aangifte doen. Het beroep op de 'corrigerende' werking van een tik is inmiddels achterhaal en kan in het museum bij 'middeleeuwen' worden opgeborgen. Toegevoegd na 1 uur: achterhaal = achterhaald (uiteraard)

Hieronder ga ik er even van uit dat 't niet een zacht tikkie betreft. Ik weet 't niet echt, want ik heb 't nooit meegemaakt. Eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik waarschijnlijk niet zoveel durf zou hebben er direct iets aan te doen - voor je 't weet heb je zelf een mes tussen je ribben. Tenzij 't 'uit de hand' loopt; dan zou ik er tussen kunnen springen en/of 112 bellen. Maar 't blijft theoretisch - in een uitzonderlijke situatie kan je ook uitzonderlijk reageren.

Als het om een corrigerende tik gaat de ouder aanspreken, op een vriendelijke manier, beginnend bijvoorbeeld, soms kunnen ze best lastig zijn he, maar ik geloof niet dat die tik helpt, daarmee laat je eigenlijk zien dat je zelf zwakker staat. Rustig blijven, negeren helpt vaak beter, sterkte. Maar als het echt een aframmeling betreft politie inschakelen, tegewoordig heeft iedereen een mobiel, wij zijn verantwoordelijk voor elkaar, zeker voor kinderen.

zorg dat het in ieder geval op dat moment stopt. zeg dat de ouder moet stoppen. maarja, het zou natuurlijk ook bij het kind thuis kunnen gebeuren. in dat geval zou het dus goed zijn als het kind uit huis geplaatst word. of door een van de ouders (degene die niet slaat) verder word opgevoed. alleen is het probleem dat je dat niet weet. misschien een idee om te kijken waar hij woont, en dan de buren een belletje geven. als de buren ook denken dat er iets aan de hand is, zou ik zeker jeugdzorg gaan bellen.

Heb me er eens mee bemoeid, toen ik het zag. Resultaat was dat die ouder mij een "corrigerende tik" wilde geven. Nu ik zelf een kind heb (5 jaar en héérlijk aan het uitproberen :-) ) weet ik hoe lastig het is als jouw kind het bloed onder je nagels vandaan haalt, vooral in de winkel. Maar slaan? nee. Mijn moeder fluisterde vroeger toen ik kind was en in haar ogen wat uit had gehaald "wacht maar tot je thuis bent" en al was het uren later, ze liet me elke hoek van de kamer zien. Een band met je moeder op basis van angst is niet goed, en heeft effect op de rest van je leven.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100