Waarom wensen we iemand alleen gezondheid toe bij niezen?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Dit komt nog uit de tijd waarin bijgeloof een belangrijke plaats in nam. Tijdens het niezen houden mensen hun mond ver open en dat vond men vroeger gevaarlijk. Het zou dan mogelijk zijn dat er een boze geest je lichaam in vliegt die je ziek zou kunnen maken. Ook werd vroeger gedacht dat de ziel even het lichaam verliet als men niesde. Een snelle wens als "gezondheid" zou de boze geesten ervan weerhouden de ziel te vangen.

Bronnen:
http://mens-en-samenleving.infonu.nl/diver...

Dat is niet zo! Dat word ook gedaan als je een drankje krijgt van iemand.. Dan zeg je ook gezondheid!

Omdat tijdens het niezen al je organen voor eventjes stil gaan ook je hart klopt dan even niet. Een bijgeloof zegt ook dat je ziel ook heel even je lichaam verlaat. Alles gaat dan voor eventjes stil.. Wij zeggen elkaar leef lang net als Grieken die zeggen dat ook tegen elkaar als iemand heeft geniest... Zie ook vorige vragen! http://m.goeievraag.nl/vraag/26913 http://m.goeievraag.nl/vraag/50743 http://m.goeievraag.nl/vraag/35776 http://m.goeievraag.nl/vraag/39430

Wat zou je iemand dan nog meer willen wensen dan alleen gezondheid? In engelstalige landen zeggen ze: "bless you". oftewel "god zegene je". Dat vinden wij hier nogal overdreven voor een nies, dus wensen wij iemand gezondheid. Oftewel: dat je maar niet verkouden mag worden of griep krijgen, maar dat het gewoon een niesje is.

het kan het begin zijn van één griepje daarom gesundheit

Dat duidt op een mogelijke griep en dat wensen we niemand toe. Ook bij het nuttigen van een alcoholische drank zegt men vaak "op je gezondheid" of "proost".

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100