Is goeievraag een wetenschappelijk experiment?

Het heeft alles in zich van een sociaal systeem. Status (punten), belonen (beste antwoord, duimpje omhoog), straffen (duimpje omlaag), controle (meld misbruik), achterdeurtjes (onderling bericht sturen), etc.

zie: http://webpanel.ilsemedia.nl/

http://www.nu.nl/internet/1938106/goeievraagnl-koppelt-vragenstellers-en-kenners.html

"Ilse media richt zich met de site alleen op de Nederlandse en Belgische markt"

de kernwaarden van de eigenaar van goeievraag : http://www.sanoma-uitgevers.nl/nl-web-Over_ons-Onze_Kernwaarden.php

Weet jij het antwoord?

/2500

Een experiment kan het best zijn maar wetenschappelijk is het niet. Je zou dan een model verwachten dat zaken verklaart, gegevens verbind binnen een theoretisch verband en het liefst ook nog voorspellingen doet.

Wie modereert de mods?

Het zal niet opgezet zijn als zodanig maar het ís het natuurlijk in potentie wel. Ben benieuwd wat er tzt. met de "onderzoeksresultaten" gaat gebeuren.

Zou kunnen. Misschien dat over een paar maanden hier een bericht staat dat deze hele site een expiriment was. Het is idd zo dat op elke forum bepaalde relaties bestaan. Zo wordt iemand die veel post vaak sneller serieus genomen dan een 'newbie'. Ook kan je door de stijl van discussie voeren en iemands mening een beetje inschatten wat voor persoon iemand is. Het is in ieder geval heel interessant.

Zou het wel etisch zijn wanneer dit gebruikt wordt als wetenschappelijk experiment zonder het medeweten van de onderzochte personen? Naar mijn idee niet in ieder geval.

Zeker niet wetenschappelijk. Dan zou je alles wat je antwoord met bewijzen moeten ondersteunen en die kunnen vrij complex worden. Sociaal wel denk ik.

Dit zou best kunnen . Heb in dit verband al de vraag gesteld van het Icarus experiment waar een zeer goed antwoord opkwam. het experiment ging uit van de universiteit om de gedweeheid aan een bepaalde abstracte authoriteit in te schatten. En het antwoord werd niet door de moderator weggehaald. Elke mens bouwt zijn eigen gehoorzaamheidsnorm in volgens opvoeding, ervaring en inschatting. Sommige zullen "befehl is befehl" letterlijk uitvoeren en sommigen zullen hun rebelse alertheid doen ontplooien. Zie in de geschiedenis het verhaal van Tijl Uilenspiegel tegen de spaanse overheersing.

Wellicht dat na een jaar iemand van de Sociale Academie inzicht in de database vraagt om eens iets te gaan onderzoeken. Maar tot die tijd zal Ilse het hebben opgezet om er op een dag geld mee te verdienen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100