Ondanks het feit dat wij ook zoogdieren zijn, zijn wij een apart soort dier. Wij gebruiken onze intelligentie nl. voor allerlei dingen die niet met overleven te maken hebben, en dat doen alle andere dieren niet - die zijn altijd aan het overleven.
Daardoor kunnen dieren hele specialistische eigenschappen hebben, die wij mensen niet hebben ontwikkeld, omdat dit blijkbaar niet nodig was voor het overleven van het diertje 'mens'.
Zoals hierboven al genoemd : de dolfijnen, die net zulke grote hersenen hebben als de mens, maar met hun sonar kunnen zij wat wij helemaal niet kunnen. Altruïsme wordt bij de chimps gezien, als bijv. een mannetje solliciteert naar de rang alpha-aap : hij zal dan lekkere hapjes delen met de rest van de groep, om te laten zien wat een geschikte peer hij is. Maar de Bonovo's gaan nog een stapje verder : vóór die tot verdeling van eten overgaan, vrijen ze eerst met elkaar, waarna dat delen heel vreedzaam gebeurt. Olifanten weten zelfs na 80 jaar nog, hoe ze als babies door de matriarch naar waterplekken geleid zijn, en vinden zonder probleem die plek terug.
En zelfs een moeder-pimpelmees probeert het ene verlamde pootje van één van haar kinderen op de tak te zetten waar dat pootje langsbungelt......
Maar zo min als je een vogel, zoogdier, vis, of primaat met elkaar kunt vergelijken, kan je ze met de mens vergelijken.
Ieder dier heeft de intelligentie die het nodig heeft om te overleven.
Bij de mens is dat misschien een beetje heel ver weggezakt, maar basaal zit het er wél in, getuige hoe bijv. mensen in levensgevaarlijke situaties reageren, bijv na een vliegtuigcrash, dat ze elkaar vertrappen om wég te komen van het vuur. En met verstand bereiden sommige mensen zich ook voor op bijv. een atoomoorlog, door schuilmogelijkheden te kreëeren waar ze joost-mag-weten-hoelang kunnen overleven. En denk dan maar niet, dat je daar zomaar in mag, als het zover zou komen....