Hoe rechtvaardigden de Romeinen hun overheersing?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

De andere volken waren slechts barbaren ... De uitbreiding van het Romeinse rijk naar die gebieden was dus positief voor die volken, die dan deel konden uitmaken van een echte cultuur.

Dat hoefde in die tijd nog niet. Toen gold gewoon het recht van de sterkste. De romeinen hadden een goed georganiseerd leger, versloegen bijna iedereen en waren dus de baas. Punt. (Tegenwoordig kiezen we onze eigen overheersers en geld dat degene die het beste campagne voert de baas wordt. Principe blijft gelijk, alleen de methode is ietsje anders.)

Aanvals- of veroveringsoorlogen zijn gewoonlijk niet te rechtvaardigen. Ze ontstaan uit breed gedragen onderbuikgevoelens zoals overschatting van de eigen verworvenheden en onderschatting van die van het andere kamp. Voor, tijdens en na de operatie worden dan altijd rechtvaardigingen bedacht en daar de overwinnaar altijd de geschiedenis schrijft blijven die vaak hangen. De Romeinen zullen wel niet veel anders gedacht hebben dan Bush toen hij tegen Irak optrok: het kwaad moet worden bestreden en onze zegenrijke beschaving verspreid. Het grote verschil is natuurlijk dat de Romeinen het beter georganiseerd hadden.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100