Is een innovatie hetzelfde als een uitvinding ?

..of is een innovatie niets meer dan een verbetering ?

Weet jij het antwoord?

/2500

Het beste antwoord

Die twee begrippen zijn zeker niet hetzelfde. Een uitvinding is een gevonden oplossing voor een probleem meestal in de vorm van een product. Een uitvinding kan bij toeval ontstaan zijn (post it), of er is bewust naar gezocht. Het moet wel nieuw zijn. Voor de octrooiraad moet het nieuwe idee of product een "uitvinding" en voldoende inventief zijn. Innovatie of het proces van innoveren (innovatieproces) omvat de handelingen gericht op vernieuwing (van bestaande producten, diensten, productieprocessen, etc.). Een auto een ander kleurtje geven is daarbij geen innovatie, maar ander model met allerlei verbeteringen (vernieuwingen) op de markt brengen is daarbij wel weer een innovatie. Ik heb iemand eens horen zeggen dat het om "sprongsgewijze" verbeteringen moet gaan en dat vind ik een mooie uitdrukking.

Innovatie is vernieuwing, en een uitvinding is iets heel nieuws.

Nee niet hetzelfde Garcia en Calanone[1] merken in dit kader op dat innovaties anders zijn dan uitvindingen. Een ontdekking die nooit uit het laboratorium komt, blijft een uitvinding. Pas als een ontdekking in productie genomen wordt en waarde voor de onderneming toevoegt, zelfs als dat in de vorm van kostenbesparingen is, kan het een innovatie genoemd worden. In deze laatste omschrijving kan innovatie niet los gezien worden van marketing; zonder succesvolle vermarkting - commercialisatie - bestaat er geen innovatie.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Innovatie#Afbakening

De definitie van innovatie is vernieuwing: ontwikkeling van nieuwe ideeën en dingen. Het betekent niet hetzelfde, maar een uitvinding is vaak natuurlijk ook innovatief.

Bronnen:
http://www.encyclo.nl/begrip/innovatie

Niet perce. Innovatie wil volgens mij zeggen verbetering, dat kan een uitvinding zijn maar ook een verbetering met al soms in andere vorm bestaande ideeen.

een innovatie is niet alleen een verbetering. het kan een uitvinding zijn binnen een bepaald concept dat al bestaat. bv stoomtrein naar dieseltrein naar electrisch. of cd naar dvd. dvd zou innovatie genoemd kunnen worden tov het medium cd. in dat kader is flashmemory een uitvinding. (klopt niet helemaal maar maakt t verschil hopelijk duidelijk) je merkt t verschil uitvinding/innovatie maatschappelijk bij patenten en octrooien. als het gehele eindproduct valt te patenteren is t n uitvinding. gaat t om n ond

Het ais moeilijk om uit te leggen wat het verschil is. Inderdaad, innovatie is vernieuwing, op welk niveau dan ook. Je kan onderscheid maken tussen vernieuwing voor een organisatie, voor een land, of voor heel de wereld. Daarnaast kan innovatie plaatsvinden op het gebied van services, markten, organisatie, sociaal systeem en producten. Een uitvinding is eigenlijk altijd een product. Als je kijkt naar de grote "uitvindingen" die in de geschiedenis dan zie je dat de grote uitvinden bijvoorbeeld de telefoon, televisie, etc. Kenmerkend is verder dat er op uitvindingen altijd octrooi, of patent, aangevraagd wordt. Kijk maar naar 'Het beste idee van Nederland', daar wordt eerst octrooi onderzoek gedaan, om te kijken of er niet al een soortgelijke uitvinding gedaan is. Al met al, om je vraag te beantwoorden. Een uitvinding is iets wat onder de noemer innovatie geplaatst kan worden, maar een innovatie hoeft niet altijd een uitvinding te zijn.

Het is niet hetzelfde. Er is geen exacte definitie voor het woord uitvinding wel staat vast dat een uitvinding een technisch probleem oplost. Het is dus een "technisch kunnen". Er ontstaat iets nieuws (een product) of er wordt een nieuw productieproces toegepast. Bij een innovatie gaat het meer om het toepassen van iets nieuws, iets vernieuwen. Maar er zijn wel uitvindingen die op de grens liggen van 'uitvinding' en 'innovatie'. Als we kijken naar de uitvinding van zoiets als de rits dan kunnen we eenvoudig vaststellen dat die is uitgevonden door ene meneer Judson. Maar veel uitvindingen zijn helemaal niet zo 1-2-3 uitgevonden. De fiets, de telefoon, electriciteit en de auto bijvoorbeeld. Dat waren echte uitvindingen maar als je bedenkt hoe de eerste auto in elkaar zat dan kun je wel zeggen dat Carl Benz de uitvinder is maar in werkelijkheid is de auto een product dat tot stand is gekomen door honderden innovatieve processen waaraan ook honderden personen hun steentje hebben bijgedragen.

Stel zelf een vraag

Ben je op zoek naar het antwoord op die ene vraag die je misschien al tijden achtervolgt?

/100